Slavný testovací okruh pořadu Top Gear již nebude místem, kde bude Stig testovat schopnosti automobilů. Na místě okruhu by totiž měly vyrůst bytové jednotky až pro 1800 domácností.

Oblíbený okruh

Testovací okruh v Dunsfoldu je součástí starého letiště z druhé světové války. Porad Top Gear jej využíval od roku 2001, a maskovaný Stig na něm předvedl celou řadu neuvěřitelných kousků a nových rekordů.

Britské ministerstvo již schválilo plán, který počítá s demolicí letiště, a na nové ploše vyroste sídliště nabízející byty až 1800 rodinám. O osudu letiště se jednalo od roku 2016 a konečný verdikt padl minulý měsíc.

Nové místo pro bydlení

„Je to pozitivní rozhodnutí, které poskytne bydlení pro všechny sorty společnosti včetně mladých rodin,“ uvedl Jim McAllister, výkonný ředitel Dunsfold Parku. „Kromě toho se zlepší infrastruktura a vytvoří se nová pracovní místa,“ pokračoval ve výčtu výhod. Mezi novými byty totiž vyroste i atletické hřiště či zdravotnické středisko.

Testovací dráha však nesloužila pouze pořadu Top Gear, ale využívali ji i ostatní automobilky, jako například McLaren, který zde testoval a vyvíjel svůj model MP4-12C.

Fanoušci se tak musí rozloučit s drahou, která jim přinášela tolik radost a skvělých okamžiků. Budou si však moci to nejlepší, čeho zde mohli být svědkem, kam rozhodně, patří i jízda Jensona Buttona s McLarenem 675LT.