Divize společnosti Google dostane pro svůj vývoj autonomních vozů nové modely. Pro autonomní přepravu bude využívat elektromobil od Jaguáru.

Nové vozy

Společnost Google sice v rámci vývoje autonomní vozidla postavila vlastní vůz, ovšem spoléhala se spíše na výrobky zavedených automobilových značek. V její flotile jsme tak mohli nalézt Chrysler Pacifica a nyní tam objevíme i něco od britského výrobce Jaguár Land Rover.

V rámci dlouhodobého strategického partnerství se Waymo domluvilo na tom, že mu Jaguár dodá 20 tisíc exemplářů Jaguaru I-Pace představeného letos. Vyrobeny by měly být do dvou let.

Automobil bez řidiče

Obří dodávka elektrických crossoverů bude sloužit pro autonomní přepravu, na které společnost momentálně pracuje. Představena by měla být ještě letos a fungovat by měla pomocí speciální aplikace v mobilním telefonu. Zákazník si jen autonomní vůz přivolá a ten jej odveze tam, kam bude potřebovat.

První zkoušky Jaguáru I-Pace doplněných o systémy Waymo by měly začít ještě tento rok, aby dosáhly tížených dat z reálného světa. Pracovat se bude především na bezpečnost takového systému a také jeho spolehlivosti a to i s ohledem na nedávnou nehodu autonomního prototypu Uberu, při které jeho systémy selhaly na všech frontách. Tyto vozy by se do buducnosti měly stát součásti flotily přepravní služby Waymo.

Ostatní se bojí

Dnes tato společnost představuje jedinou firmu, která na běžných silnicích testuje i prototypy vozů, ve kterých nikdo nesedí na předních sedadlech. A to i v době, kdy mnoho společností coby reakci na nehodu společnosti Uber, pozastavili testování svých prototypů.

Mezi tyto společnosti patří například společnost Nvidia, nebo automobilka Toyota. Nvidia chce nejdříve celý svůj dosavadní systém překontrolovat a Toyota vše pozastavila kvůli psychice řidičů, kteří sedí ve voze.