BMW připravuje příchod nového elektromobilu, který ponese jméno iNEXT. Má se představit ještě letos v podobě konceptu a poté zamířit do sériové výroby.

Elektrická novinka

Předseda představenstva automobilky BMW to prozradil na výroční valné hromadě pořádané v květnu tohoto roku. Zmínil zde, že připravovaný elektromobil se stane vlajkovou lodí značky BMW i.

Samotná automobilka BMW si pak pro veřejnost nachystala malou ochutnávku toho, jak bude připravovaný vůz vypadat. Ochutnávka to byla však velmi skromná, protože se nám představila pouze silueta vozu, kterou doplnila stručná tisková zpráva. Podle ní má BMW i NEXT být představeno ještě letos coby koncept a do sériové výroby by se měl vůz dostat v roce 2021. Vyráběn by měl být závodě Dingolfing.

Na co se můžeme těšit?

BMW i NEXT bude posled předsedy představenstva plně elektrickým vozem, nabitým moderními aplikacemi a nabídnout má také vysoce automatizovaný sytém řízení. Podle neoficiálních informací má připravované BMW iNEXT být elektrickým crossoverem, který se bude svými rozměry rovnat současnému SUV mnichovské automobilky BMW X5.

Pohonný systém vozu bude údajně k dispozi s různými výkony elektromotorů a kapacitou baterií, přičemž u provedení s nejvyšší kapacitou baterií 120 kWh by se měl dojezd na jedno dobitá pohybovat okolo 650 km.

Systém autonomního řízení u BMW iNEXT bude standardně na úrovni 3,  a zvládat by měl dokonce i 4 úroveň. Tu však bude možné využívat jen tam, kde to bude místní legislativa dovolovat. Výroba se rozběhne v roce 2021 a automobil bude jedním z dvanácti elektromobilů, které chce automobilka do roku 2025 svým zákazníkům nabízet. Podobu, jízdní výkony a výbavu bychom se měl dozvědět již v tomto roce.