Jak jste jistě zaznamenali minulý víkend se odehrála velmi významná společenská událost, při které si princ Harry bral za ženu Megan Markelovou, americkou herečku. Svatba byla přehlídkou nejen tradic a luxusu, ale také nádherných vozů.

Rolls-Royce to jistí

Největší pozornost samozřejmě přitáhl automobil, který vezl hlavní hvězdu celé svatby a to nevěstu. Megan k oltáři dovezl Rolls-Royce Phantom IV z padesátých let, se kterým obkroužila městečko Windsor. Jedná se o velice cenný kousek, protože automobilka postavila jen 18 jeho exemplářů a všechny byly určeny pro členy královské rodiny a hlavy státu. Vedle Alžběty II. S ním jezdil i iránský šáh Réza Páhlaví či generál Franco.

Tento konkrétní kus byl vůbec prvním vyrobeným a královně byl předán v roce 1950. Je poháněn osmiválcovým motorem a dočkal se také automatické převodovky. Původně byl celý zelený, ovšem v roce 1952 byl přebarven na tmavě červenou barvu, která se dnes využívá i na dalších státnických vozech.

Vůz pro královnu

Sama královna dorazila na obřad v Bentley State Limousine, tedy exklusivní státní limuzíně postavené výhradně pro ní. Královna vlastní dva exempláře tohoto automobilu, aby měla vždy jeden k dispozici. Zajímavostí je, že osmiválcové motory uvnitř těchto vozů jsou původem z Bentley Arnage R a jsou upraveny na pohon etanolem.

 

Další vozy

V obřadním Bentley dorazila také matka nevěsty Doria Ragland, a to v sedanu Mulsane, která do něj usedla poté, co se krátce projela v Phnatomu se svojí dcerou. Princ Charles s Kamilou dorazili na obřad v Rolls-Roycu Phantom VI z roku 1978, který obdržela královna jako dárek ke svému stříbrnému výročí panování.

 

A ukázal se také Daimler, tedy Daimler Limousine, kterým přijela vévodkyně Kate. Naopak její manžel přijel vcelku obyčejným autem se svědkem a svým bratrem Harrym. Na místo je dopravil Mercedes V.