Léto je tu, a s ním  i naše letní dovolené a dlouhé cesty automobilem po celé Evropě. Pojďme se podívat na to, jak máme nakládat náš vůz na dlouhou cestu, která nemusí nutně vést jen do Chorvatska.

Logicky a s citem

Ještě než začneme nakládat automobil je dobré vůbec zkontrolovat dům. Zda je vše zamknuté, vypnuté, zalité a nastavené. Pokud ano, pak už jen stačí naházet věci do auta a hurá za letním dobrodružstvím. Ovšem s tím házením také trochu opatrně. Zavazadla je potřeba do vozu umístit s rozmyšlením a i takto triviální věc má svá pravidla. Ale nebojte se nic, jsou jednoduchá a hlavně  logická.

Nakládat se dá nejen kufr

Základem správného naložení automobilu je umisťování zavazadel do zavazadlového prostoru logicky. Pokud v kufru nezbývá místo a je nutné zavazadlo umístit přímo do kabiny vozu, pak v žádném případě neumisťujte zavazadla na sedačky, ale na podlahu vozu. A to platí pro všechno, třeba i pro láhev s vodou. V případě srážky totiž dovedou takováto zavazadla velmi vážně poranit celou posádku ve voze.

A co kufr?

To samé platí i o zadním platě automobilu, které mnohdy bývá používáno jako poslední místo, kam dáváme všelijaké drobnosti a poslední maličkosti, které se již nikam nevešly. Sem můžeme umístit tak nanejvýš časopis nebo polštář, ale rozhodně ne plato plechovek s nápoji, knihu, nebo fotoaparát. Hrozí zde velké riziko zranění při srážce, ale také při intenzivním brzdění.

Samotné nakládání zavazadel do vozu má velmi jednoduchý postup. Začínáme těmi nejtěžšími zavazadly, a končíme těmi nejlehčími. Je to především kvůli bezpečnosti, ale také kvůli těžišti automobilu. Zároveň je vždy dobré myslet i na povinou výbavu, která se v některých zemích může od té naší lišit a tak je dobré vždy přihodit i to tažné lano, u kterého stejně nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit, svítilnu, nebo kompresor na kola. Ten oceníte i při nafukování plážového vybavení.