Bavorské BMW nabízí krom standardních modelů také M řadu, které jsou jejich sportovně laděnými deriváty. Krom klasických M3 a M5 se objevují nové a nové a jak to tak vypadá, jejich počet se bude i do budoucna zvyšovat.

Jmenovitý gulášek

Označování moderních vozů od BMW začíná být pořádně složité. Zatímco před lety bylo z názvu možné určit krom modelové řady také objem motoru, tak v současné době musí mít s názvy modelů problém i ten největší fanoušek.

Jistý americký server nedávno napral, že se celá situace ohledně jmen automobilky začne ještě více komplikovat. Důvodem je totiž rozšiřování modelové řady o sportovní verze s přídomkem M. I z toho důvodu si BMW nedávno nechalo patentovat hned tři nová označení svých vozů. Jedná se o vozy M335, M650 a M750. K tomu se navíc dočkáme také vrcholného modelu M850 xDrive, což BMW oznámilo již v minulém měsíci na závodech Le Mans.

Co tedy očekávat?

Modem M335 má být něčím podobným, co je v současnosti M340i. Nikoliv tedy ultimativní nástroj pro kažho řidiče, kterým zůstává tradiční M3. Tento model by se měl objevit na autosalonu v Paříži, informací je o něm však prozatím málo, ovšem očekávají se dynamické jízdní vlastnosti, které však budou za M3 zaostávat.

Model M650 a M750 budou mít stejnou roli ve svých modelových řadách, tedy v šestce a sedmičce. A měly představovat to, co velké a nové kupé M850. Pokud tomu tak bude, pak bychom měli pod jejich kapotou najít přeplňovaný osmiválec s osmistupňovou samočinnou převodovkou M-Steptronic a také xDrive.

Proč BMW nasazuje tyto nové modely je především snaha vyrovnat se konkurenčnímu Mercedes-AMG, který také neustále expanduje. Jde však také o přirozený vývoj, který je všemi očekáván.