Přestup slavného fotbalisty způsobil velký poprask. V Itálii se kvůli němu stávkovalo a to přímo ve Fiatu.

Ronaldo v Itálii

Letošní mistrovství světa se nestalo tou nejvýraznější fotbalovou událostí tohoto roku. Tou je totiž historický přestup Christiana Ronalda z Realu Madrid do klubu Juventus Turin. Fotbaloví fanoušci jsou nadšeni, ovšem zaměstnanci Fiatu stávkují.

Juventus Turin a automobilka Fiat mají totiž stejného vlastníka, kdy sice oba fungují naprosto samostatně, ovšem rodina Agneli prostřednictvím investičního holdingu Exor kontrolu každý jejich krok. A to způsobilo velký poprask, protože se ve Fiatu dlouhodobě šetří, ale pak Juventusu nedělá problém zaplatit za Ronalda 112 milionů eur, tedy asi 2,9 miliardy korun, které bude splácet příští dva roky, prostřednictvím několika splátek.

Zaměstnanci se zlobí

V době šetření na zaměstnancích Fiatu je tak takový transakce pro Fiat a jeho zaměstnance naprosto nepřijatelná. Odboráři by mnohem raději viděli zvýšení mezd zaměstnanců než nakupování takto drahých hráčů. Na protest proti tomu tedy odbory vyhlásili stávku.

Nákup Ronalda totiž navíc přišel v době, kdy automobilka tvrdí, že přesune výrobu levnějších modelů mimo Itálii a doma bude vyrábět jen dražší modely. Ovšem na druhou stranu mnozí finanční experti tvrdí, že se investice Juventusu vyplatí. Díky slavnému hráči začne tým více vydělávat a to třeba na prodejích dresů, či na televizních právech. Očekává se také příchod nových sponzorů a z hlediska marketingu je tak nákup Ronalda naprosto geniálním tahem.