Tímto článkem chci poradit všem, kteří se zajímají o hudbu v autě.Tento pilotní díl je úvodníkem k malému seriálu o správném zapojení hudebních komponentů ve vozidle. Nejde o to, kterou firmu pro komponenty si vybrat, která je lepší atd., ale jde o správnadapter-kabelPřemýšlel jsem jaké auto vybrat, v úvahu přicházel Superb, Fabie, ale nakonec padla volba na Favorita. Zvláště pro jeho jednoduchost a přístupnost. Komponenty použiji ty, co mám doma z předešlých instalací, ale kabeláž je zakoupena přesně podle auta, do kterého vše budu montovat.

V prvé řadě si každý musí říci kolik zesilovačů a jak výkonných chce v autě mít. Od toho pak závisí výběr kabelů pro napájení. Já použiji dva zesilovače o celkovém max. výkonu 840W. Ale časem chci dát nové o max. výkonu 1500W, ze kterých budu vycházet i při instalaci. Pak
favorit-audio je třeba zvolit správný průřez kabelů, protože při poddimenzování průřezu vznikají na vodiči napěťové ztráty, což se projevuje zkreslením výsledného zvuku. Navíc se vodič při stálé zátěži nadměrně zahřívá a ztráty se s teplotou ještě zvyšují. Obecně vždy platí, čím větší průřez vodiče, tím kvalitnější přenos a nižší ztráty.

Při výběru vodiče je nezbytné znát maximální proudový odběr zesilovače, který je možné odvodit z maximálního výkonu zesilovače vzorcem I=P/U , kde P je výkon a U je napájecí napětí zesilovače tj. 12V. Protože doporučená hodnota přenášeného proudu (hustota) u měděných vodičů je 3-6A/mm2, stačí známé údaje doplnit do vzorce S=I/J, kde S je výsledný průřez vodiče , I je přenášený proud a J je hustota proudu pro daný typ vodiče.

1) spočítáme max. proudový odběr I=1500/12 tj. 125A
2) proud doplníme do vzorce S=I/J tj. S=125/3-6 tj. 42-21mm2

kabelPro kvalitní přenos proudu k zesilovači vychází na základě našeho výpočtu průřezu vodiče v rozmezí 21-42mm2. Pro konečnou volbu vodiče je vhodné ještě vzít v úvahu předpokládanou délku napájecího kabelu. Při délkách do 2m zvolte vodič nižšího průřezu (21mm2) a naopak při délkách nad 5m vodič s vyšším průřezem (42mm2) . V našem případě při délce necelých 4m stačí kabel o průřezu 35mm2.

To je nyní asi vše a v prvním díle Vám ukážeme, jak vše včetně pojistkových pouzder napojit k baterii.