Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto nebude vyrábět delší dobu, než původně sdělila, odstávka bude prodloužena do 11. ledna. Tuto skutečnost potvrdil ve čtvrtek agentuře Mediafax Josef Středula, předseda Odborového svazu Kovo.Výrobní linky se tak na přelomu roku zastaví na dobu tří týdnů. Zaměstnanci půjdou naposledy do práce 18. prosince a znovu až 12. ledna. "Někteří přijdou do práce již v noci 11. ledna, aby připravili potřebné věci, výroba se pak rozjede 12. ledna," vysvětlil Středula.

"Tato odstávka koresponduje s odstávkou výroby v mateřském koncernu Volkswagen," sdělil Jaroslav Černý, mluvčí Škoda Auto.

Přerušení výroby se nebude týkat jen části zaměstnanců, například údržby, administrativy či ostrahy. "O podobě pracovní doby právě jednají odbory s vedením," sdělil Středula.

Většina zaměstnanců má naplánovanou dovolenou do 5. ledna, kdy měla skončit původně plánovaná odstávka. Na zbylé dny si zaměstnanci mají buď vzít dovolenou, nebo si těchto dalších šest dní volna do konce roku 2009 napracují.

Na nucenou dovolenou musí jít také přes sedm tisíc lidí z jihlavských strojírenských firem Bosch Diesel a Automotive Lighting. V továrních halách společnosti Bosch se stroje zastaví 15. prosince a ve většině provozů firmy se opět rozběhnou až 5. ledna.