Jak jste si už na našich stránkách mohli všimnout, od loňského roku se věnujeme i veteránům, kde má škodovka velkou historii. Po výstavě elegance v Roztokách jsme se tentokrát vypravili opět v roli soutěžících na již 25. Plaketovou jízdu, jenž pořádá VeteLetošní orientační soutěží je již 25. Plaketová jízda pořádaná jako jubilejní při příležitosti 40.výročí založení Veterán car clubu v Kolíně. Je vedena polabskou krajinou po silnicích I.-III. třídy. I SKODAHOME.cz měla své zastoupení v podobě vozu Škoda 1000 MBG z roku 1967. První etapa je dlouhá přibližně 21 km a soutěžící se orientují podle šipkového itineráře s několika kontrolami a plněním rozdílných úkolů. Trasa vedla z kolínského Karlova náměstí, kde od rána probíhala prezentace, výstava a i start do první etapy. Přes Sendražice, Ovčáry, Sámy, Libice n/C s cílem na Poděbradské kolonádě. Tam soutěžící opět vystavili své skvosty a sami si šli dát oběd do restaurace na Kovárně. Pak následovala projížďka parníkem po Labi, kterou trochu pozdržela spící obsluha zdymadla.

Ve čtyři hodiny začala druhá etapa orientačního závodu, která se tentokrát jela podle vyznačené trasy v mapě. Po příjezdu do Peček následovala jízda zručnosti, z které jsme vyvázli bez penalizace. Dále následovala cesta přes Plaňany, Břežany I, Chocenice a Křečhoř do Kolína, kde byl cíl závodu. Jedna chyba v prvních z třech soutěžích druhé etapy a ztráta 10 bodů nám opět dala naději, že nebudeme jako nováčci mezi posledními.

Nakonec z toho bylo umístění v půlce startovního pole v dané kategorii A2, ve které bylo na pět desítek vozů. Hned u prvních soutěží jsme zjistili, že na vědomostní otázky nejsme připraveni. Nevěděli jsme co je Bandura (ukrajinský hudební nástroj) a dojče (slovensky kojenec) a ztráta 20 bodů byly určitým varováním. Naopak soutěže nasáklé benzínem (např.rozpoznání nářadí a pomůcek v dílně) jsme se cítili jako ryba ve vodě. Ale ze všeho důležitější, než výsledky byla výborná zábava a skvělí lidé, co se motají kolem veteránů.

Co dodat závěrem, snad jen, účast a fotografie ze startu nám udělali velkou radost a atmosféra těchto orientačních soutěží nás inspirovala k účasti na dalších soutěžích veteránů. Nyní si prohlédněte naši fotogalerii, kterou pro vás nafotil Olin a úvodní část věnoval hlavně nám oblíbeným vozům s okřídleným šípem ve znaku.