Někdo si řekne, proč píšeme o ledním hokeji na stránkách webu o vozech značky Škoda. Odpoveď je ale jednoduchá. Auto Škoda je v posledních letech hlavním sponzorem MS v ledním hokeji a ne jinak tomu bylo i při zlaté cestě našich hokejistů v Německu.

Hned při prvním vhození puku na led, bylo jasné, že hlavním sponzorem je Škoda Auto. Místo středového kruhu, velký okřídlený šíp a nápis Škoda Auto. Pro naše hokejisty vše začalo boji ve skupinách a klidným vítězstvím na Francií 6:2 a my si po zápase mohli poprvé poslechnout Českou hymnu. Následoval nešťastný zápas s Norskem, který jsme prohráli 2:3 a naopak jsme v zápase se Švédskem předvedli pomalu dokonalou hru a vítěství 2:1 dávalo šance na postup ze skupiny. Pak si ale náš tým opět vybral horší den a prohra se Švýcarskem 2:3 nám začala komplikovat postup. Bylo jasné, že už další prohru si nesmíme dovolit, a tak jsme v klidu porazili Lotyšsko 3:1 a čekali nás hokejisté s javorovým listem na prsou. Na ledě ozdobeném nápisy a znaky Škoda Auto jsme v nádherném zápase plném šarvátek porazili Kanadu 3:2. I vozy Škoda, které byly umístěny na tribunách rozdávaly úsměvy z radosti postupu do dalších bojů.

Ve čtvrtfinále nás čekali Finové, kteří na nás umějí zahrát. Na Českých hokejistech byla ale vidět velká vůle po vítěsví, ale přesto i po prodloužení byl nerozhodný stav. Proto se rozhodovalo v trestných stříleních, kde jsme hráče v bílo-modrém  poslali domů. Naši hokejisté v semifinále se Švédskem přidali další infarktový zapas, který opět skončil nerozhodně. Za vše hovoří naše vyrovnání 8 sekund před koncem základní hrací doby. Za stavu 2:2 nerozhodlo ani prodloužení a tak v nájezdech jsme poslali seveřany domů. Cesta do finale byla volná.

Zapasy s Rusy jsou již od sedmdesátých let provázeny velmi vypjatými souboji. Ruský tým poskládáný z velkých hvězd z NHL si nepřipouštěl, že by mohl odejít poražen. Naopak nášemu týmu složenému hlavně z hráčů naší ligy se mezi odborníky moc velké šance nedávaly. Ale národ věřil v bojovnost našich kluků, kteří v brance měli Vokouna. Dvacátá vteřina zápasu a hráč s číslem 20 Klepiš po Jágrově  přihrávce vede Český tým na ledě zdobeném znaky Auto Škoda 1:0. To rozhodilo i trenéra Rusů Bykova, jehož jinak kamená tvář začala na své hráče křičet. Ti také znervózněli, a pomalu nevěděli co hrát. Po srážce Ovečkina s Fjodorovem v útočném pásmu se puk dostal k Rachůňkovi. Ten ho poslal před branku a odrazem od Rolinka jsme vedli 2:0. Poslední třetina byla trochu chaotická, ale náš tým stále rudé mašinérii odolával. Na konečných 2:1 snížil v poslední minutě při hře 6 na 3 Dacjuk. To ale bylo vše, na co se sborná zmohla, a tím zklamala milióny Ruských fanoušků. Zato Česi jásali a euforie z vítězství nebrala konce.

Závěrem ocituji naše dva významné hráče. "Je to obrovský úspěch. Znovu se ukázalo, že hokej je týmový sport a když dvacet hráčů tahá za jeden provaz, může uspět," radoval se brankář Vokoun. Jaromír Jágr k tomu dodal „Přijeli jsme s hráči, kterým nikdo nevěřil, a kteří by nejeli, pokud by svou účast neodřekly hvězdy, a tak se najednou stali klíčovými postavami celku“. A co mohlo být hezčího, než předávání medailí na ledové ploše, kam vjely i dva vozy Škoda, Česká hymna a vlajka u stropu haly na místě vítězů.