Naposledy jsme Honzu s Karlem opustili při včerejším dojezdu jejich Škody 130 RS do španělského města Alicante, kde na ně dnes čekala první ostrá časová kontrola.

„Probudili jsme se vyspalí do růžova na promenádě v Alicantě asi 200 metrů od časové kontroly. Například piloti vozů Alpine Renault zastavili u nejbližšího hotelu a šli spát, my jsme ale strávili noc v našem obytném voze,“ hlásil hned ráno Karel Mach. Tímto se oba členové posádky utvrdili v tom, že jeden z dílčích úkolů byl včera stoprocentně splněn. Po probuzení se na své hodinky podíval i Honza a podotkl: „To už bude mít Sumec asi vykoukaný oči.“ (poznámka na druhou českou posádku Michal Sum a Jaroslav Mikulenka, kteří s vozem BMW 2002 vyrazili do hvězdicové jízdy z polské Varšavy a časovou kontrolu mají v Drážďanech).

Poté již oba úspěšně projeli první časovou kontrolou bez ztráty jakékoliv trestné minuty a vyrazili jako šíp směrem ke druhé časové kontrole, která je čekala v Barceloně po ujetí dalších 535 km. „Cestou do Barcelony nás čeká důležitý úkol. Musíme zjišťovat, jaké panuje na trati soutěže počasí, aby nás nezaskočila správná volba pneumatik,“ dodává již z cesty do španělské metropole Karel Mach.

Dispečink ČK motorsportu se nachází v Čechách přímo v Českých Budějovicích, kde ho má na starosti Petr Šedivý. Pro něj začínají noci plné práce, protože přiblížením se k Alpám a díky měnícímu se počasí se rozjede ta správná pneumatiková ruleta.

Škoda 130 RS týmu ČK motorsport s posádkou Karel Mach a Honza Bláha úspěšně a bez problémů dorazila do Barcelony. S naprostou lehkostí se také poprala s hustým silničním provozem v této metropoli.

V Barceloně se k soutěžícím, kteří odstartovali z marockého Marrákeše přidá v 16.30 hodin celkem 34 posádek, které zahájí svou hvězdicovou jízdu právě ve španělské Barceloně. Jako první z tohoto seznamu přihlášených posádek odstartuje Bruno Saby a Denis Giraudet na voze Autobianchi A112 Abarth.

Karel s Honzou odstarovali do další etapy 14. Rallye Monte-Carlo Historique v 17.13 hodin místního času.

Po startu v Barceloně čekalo všech více než 110 posádek 14. Rallye Monte Carlo Historigue první zatěžkávací zkouška. Posádky z Marrákeše, ke kterým se přidalo 34 startujících z Barcelony, totiž opustí hlavní silnice a vydají se na noční etapu vedoucí přes Pyreneje do Francie, kde je čeká jako první větší sídlo jen 14 km od Středozemního moře vzdálený Perpignan.

Do Francie však vjedou přes průsmyk Col d´Ares nacházející se v nadmořské výšce 1513 m na 147. km této etapy. Jak si dobře můžete představit, cestou nahoru Katalánskem i dolů Francií po Pyrenejích si již Karel Mach za volantem Škody 130 RS dokonale procvičí ruce v mnoha horských serpentinách, které se vyrovnají i francouzským Alpám. Celkem 221 kilometrů v neznámém horském terénu musí zvládnout za 4 hodiny a 20 minut, takže na odpočinek opravdu nebude mnoho času.

Tím tato noční etapa však zdaleka nekončí, před posádkou Karel Mach / Honza Bláha je dalších 566 km trasy jižní Francií až do St. Andre les Alpes, kde se v sobotu ráno sjedou všechny části hvězdicové jízdy se starty v Marrákeši, Barceloně, Varšavě, Remeši a Glasgow a dále již bude pokračovat celé startovní pole pospolu.

Z Perpignanu tedy naše posádka ihned pokračuje přes Narnonne do Saint Chinia vzdáleného od Barcelony 316 km, kam by měla do další časové kontroly dorazit ještě dnes přibližně ve 23 hodin 13 minut. Další část je dlouhá 276 km s jízdním časem 6 hodin 10 minut a vede přes Les Vigan, papežské sídlo Avignon do Pernes les Fontaines.

Poslední část noci, dlouhá 195 km s jízdní dobou 4 hodin, jen těsně míjí slavný vrch Mont Ventoux, což je 1912 m vysoká hora v jihovýchodní části Provensálských Alp, dnes známá především jako jeden z rozhodujících etapových cílů cyklistické Tour de France. Trasa Rallye Monte Carlo Historigue tento vražedný vrch jen těsně míjí z jihu do etapového cíle Saint André les Alpes, ležícím již v regionu Provensálsko-Alpy-Azurové pobřeží na jihovýchodě Francie.

ČK motorsport

 

Související články :

Škoda 130 RS – po 34 letech na Rallye Monte Carlo

Škoda 130 RS startuje v Rally Monte Carlo historique

Marrákeš – Škoda 130 RS odstartovala

Škoda 130 RS již na starém kontinentu