Jan Kopecký, tovární pilot Škoda Motorsport a Pavel Valoušek (Škoda Delimax Team) obsadili první a třetí místo v jubilejním 35. ročníku prestižní novinářské ankety Zlatý volant v kategorii rally.

Anketa Zlatý volant

Čeští motorističtí novináři a odborníci ocenili jezdce automobilky Škoda za sportovní výsledky v uplynulé sezoně. Jan Kopecký zaujal celkovým druhým místem v seriálu Intercontinental Rally Challenge  (IRC), Pavel Valoušek si přízeň motoristických odborníků vysloužil ziskem titulu Mistra ČR 2010.

 

Anketa Zlatý volant

Pro české automobilové závodníky je Zlatý volant to, co pro tuzemské zpěváky Zlatý slavík nebo herce Český lev. Porota složená z předních českých motoristických novinářů a odborníků se letos sešla již po pětatřicáté. Do finálové skupiny, ze které se v kategoriích okruhy, rally, závody do vrchů, autokros + rallykros a motokáry vybírá celkový vítěz, se pravidelně dostávají pouze ti závodníci, kteří jednoznačně triumfovali buď v domácích šampionátech, nebo se dokázali výrazně prosadit na mezinárodní scéně.

 

Vítěz Jan Kopecký

To je případ Jana Kopeckého, vítěze letošních Zlatých volantů v kategorii rally, který porotu zaujal svým druhým místem v šampionátu IRC 2010, kde mj. dokázal se speciálem Škoda Fabia Super 2000 získat jedno vítězství na soutěži Rally Islas Canarias. Celou sezonu se výrazně podílel na úspěchu mladoboleslavského týmu Škoda Motorsport, který byl následně korunován ziskem poháru v hodnocení značek a celkovým prvenstvím v hodnocení jezdců týmového kolegy Juho Hänninena. „Vážím si ocenění od českých motoristických novinářů. Vážím si také toho, že jsem dostal tolik hlasů i přes některá má zaváhání v loňské sezóně, která se již doufám nebudou opakovat,“ komentuje své první místo Jan Kopecký, který má ve své sbírce už tři Zlaté volanty z let 2004, 2006 a 2007.

 

Bronzový Pavel Valoušek

V letošním ročníku ankety Zlatý volant celkově třetí, úřadující mistr ČR Pavel Valoušek zaujal porotu svým masivním vstupem do českého šampionátu. Pavel Valoušek, který se v letošní sezóně Mezinárodního mistrovství ČR v rally premiérově představil s továrním speciálem Škoda Fabia Super 2000, tuto devizu okamžitě přetavil ve svůj premiérový český titul. „Třetí místo v konkurenci Honzy Kopeckého a Martina Prokopa je skvělý výsledek. Jsem rád, že motorističtí odborníci dokázali ocenit naše účinkování v českém mistrovství, které má stabilně vysokou úroveň,“ vzkázal Pavel Valoušek.