Ve francouzském městečku Mulhause se nachází muzeum, a v něm více jak 400 veteránů, jejichž rok vzniku začíná rokem 1878 a nachází se zde i největší sbírka vozů Bugatti, které nyní patří do VW Group.

Průmyslník Fritze Schlumpf

Základy muzea ve francouském  Mulhause položil švýcarský průmyslník Fritze Schlumpf, který shromáždil více jak pět stovek starých automobilů. Ty nechával postupně renovovat, a když v roce 1977  Schlumpfovo průmyslové impérium zkrachovalo, byly auta po několika letech představena veřejnosti.

Bugatti, Hispano-Suiza, Rolls-Royce…

Muzeum se rozkládá na ploše 25.000 m2 a pyšný ředitel Emmanuel Bacquet říká „Toto muzeum je pro auta tím, čím je pro umění Louver“.  Vozy značek Bugatti, Hispano-Suiza, Rolls-Royce, Maserati, Maybach, Mercedes a řada dalších jsou vyrovnána v průmyslové hale do dlouhých, ale přehledných řad, které jsou osvětleny osmi stovkami historických pouličních svítilen.

Formule na startovním roštu.

Celá sbírka začíná vozy připomínající spíše kočáry a místo volantu mají řidítka. Naopak zase formulové vozy stojí seřazeni na startovním roštu, jako kdyby čekaly na  odmávnutí startera. Úžasná je i sbírka vozů Bugatti, které nyní patří stejně jako značka Škoda do koncernu VW.

Česká legenda Eliška Junková

Zajímavostí je, že v jednom z vystavených vozů také startovala česká legenda Eliška Junková. V muzeu nechybí ani kinosál, ve které nás zavede na závodní dráhy minulého století. Zajímavá je i expozice The Hall of  Masterpieces, což je spíše sín slávy luxusních automobilů 30.let.

Nyní si prohlédněte naši fotogalerii, která vás přenese do doby dávno minulé. Pro velké množství fotografií jsme reportáž rozdělili na dvě části: „Muzeum ve francouském Mulhause“ a „BUGATTI ve francouském Mulhause“ , kterou najdete na stránkách VW-scene.cz.

 

Velká fotogalerie : Muzeum ve francouském Mulhause