Zatímco minulý ročník soutěže AZ pneu Tuning Cup proběhl bez větších zásahů a změn, ten letošní si jich vyžádal hned několik. A některé jsou docela zásadní. Absence Tuning Salonu Brno nás donutila ke změně místa konání i systému finále, máme nové soutěžní

AZ pneu Tuning Cup 2011

Nových informací je opravdu hodně, ale hned na začátku se zaměříme na provázanost jednotlivých srazů. Ty jsou celkem čtyři – viz oficiální kalendář. Na každém srazu budou vyhlášeny stejné základní i doplňkové soutěžní kategorie. Celoroční finále se pak uskuteční v rámci poslední srpnové akce v Příbrami. Není to ideální volba, protože výstavní halu žádný sraz nahradit nemůže, ale jinou variantu nám letošní ročník soutěže bohužel neumožnil. Pokud ovšem vyjde počasí, sjede se určitě velké množství pěkných aut a půjde i tak o důstojné zakončení sezóny.

Chci soutěžit – jaký je postup?

Co vlastně dělat, když přijedete na sraz a budete se chtít AZ pneu Tuning Cupu zúčastnit? Nejdříve je nutné absolvovat tzv. předvýběr neboli zrychlené hodnocení. Jeho hlavním cílem je zjistit, jestli vůz splňuje parametry pro soutěž. Nemusíte se rozhodně ničeho bát, porota vás maximálně upozorní na chybičky, které jdou vidět na první pohled a zkusí poradit, jak se jich zbavit. Po úspěšném předvýběru je nutné se zaregistrovat – získáte startovní číslo na celou sezónu, zaparkujete dle pokynů pořadatelů a můžete svůj vůz začít chystat na detailní hodnocení, které probíhá vždy v odpoledních hodinách. Ještě předtím se koná losování soutěžních kategorií. Zjistíte tak, kteří porotci váš vůz vlastně hodnotí. Se svým vozem se můžete vydat i „na plachtu“, tedy do prostoru, kde probíhá focení s hosteskami a moderované představování jednotlivých aut. V informačním stánku soutěže naleznete také přibližný čas hodnocení, a to z prostého důvodu – nechceme vás celý den zbytečně držet u aut, program srazu si tak můžete užívat plnými doušky. V době hodnocení je ale třeba u soutěžního vozu být, jen tak porotce může zjistit všechny potřebné informace a vůz správně posoudit. Vyhlášení výsledků pak probíhá vždy kolem páté hodiny odpolední.

Chci postoupit na finále – jak na to?

Soutěž se vám líbí, domů jste přivezli pohár a chtěli byste se kvalifikovat na finále? V letošním roce je to mnohem jednodušší, než kdy jindy. Zapomeňte na složité celoroční bodování a finále jen pro nejlepších šest vozů. Podmínky jsou pouze tři, je to velice jednoduché:

    * účast na minimálně dvou srazech v průběhu sezóny 2011 (jako účast se počítá i samotné finále)
    * osobní účast soutěžícího i jeho vozu na finále soutěže v rámci Tuning Extreme Show Příbram
    * nahlášení finálové účasti na email info(zavináč)tuningcup.cz, a to nejpozději týden před konáním finálového kola – důležité z kapacitních a organizačních důvodů!

Tyto podmínky se týkají základních soutěžních kategorií (Škoda Scene, Japan&Asia Scene, RAT Scene apod.). Pokud se opět vrátíme do praxe, stačí se zúčastnit například Relaxmeetingu v Pardubicích (doporučujeme, opravdu super akce!), udělat si volno na Tuning Extreme Show Příbram, provést registraci na email a můžete se začít těšit na finálové boje!

Specifická TOP 10 aneb desítka nejlepších

V případě elitní kategorie TOP 10 k podmínkám potřebným pro účast na finále přibývá ještě jedna dost podstatná věc, a to osobní pozvání organizátory soutěže. Po Tuning Auto Show Slušovice bude ze všech soutěžních vozů vytipována dvacítka nejlepších, jejichž majitelé budou o šanci dostat se do TOP 10 a možnosti stát se také celkovým vítězem AZ pneu Tuning Cupu 2011 předem informování. Proto je opravdu důležité vyplnit při registraci kontaktní informace!

Princip hodnocení soutěžních vozů

Porota bude opět jako důležité vodítko pro celkové výsledky používat typizované hodnotící formuláře. Hodnocení bude komplexní, v potaz se jako vždy berou stylingové i tuningové úpravy, nápad a celkový dojem z upraveného vozu. Mám-li to přeložit, není prostě důležité množství všemožných úprav, ale dbá se hlavně na to, jak moc tyto úpravy vozu prospěly a jak vůz vypadá a funguje jako celek. Bublající Camaro prostě potřebuje něco jiného než Focus ST nebo starý VW Brouk, což porota moc dobře ví.

V minulém roce jsme kromě soutěže AZ pneu Tuning Cup organizovali soutěž Show&Shine na několika dalších akcích, kde byl v hodnocení prostor k otestování novinek, které pro rok 2011 převedeme do praxe. V zásadě se toho moc nemění, snažíme se pouze zjednodušit práci našim porotcům. Finální bodové hodnocení pro ně bude i nadále vodítkem k určení konečného pořadí a slouží pro jejich lepší orientaci mezi soutěžními vozy a k zapsání důležitých poznámek. A právě na základě nich pak vznikají oficiální výsledky.  Tolik novinky pro rok 2011 – snad jste se v nich snadno zorientovali. Pokud ne, třeba najdete odpovědi v oficiálních pravidlech soutěže pro rok 2011, která budou zveřejněna do konce měsíce dubna. Jinak nezapomeňte sledovat pozorně naše webové stránky, zaručujeme informace z první ruky!