Zhruba 2.006 kilometrů na jedno natankování. Tuto hranici překonal s vozem ŠKODA Fabia GreenLine Rakušan Gerhard Plattner. Spotřeba pouhých 2,21 l/100 km.

Škoda Fabia GreenLine

Rekordní jízdu odstartoval 10. května v rakouském městě Reutte, odtud trasa vedla do dánské obce Bov  a zpět. Výsledkem je rekordně nízká spotřeba modelu Fabia GreenLine o hodnotě 2,21 litru/100 km. Evropská normovaná spotřeba modelu přitom činí 3,4 l/100 km. Trasu z Rakouska do Dánska a zpět absolvoval rakouský mistr světa v úsporné jízdě  zejména po nejdelší německé dálnici A7.

Spotřeba pouhých 2,21 l/100 km

Při předání vozu Fabia GreenLine v Mladé Boleslavi, člen představenstva Škoda Auto, zodpovědný za oblast technického vývoje, Dr. Eckhard Scholz prohlásil: “Intenzivně a soustavně pracujeme na snižování spotřeby našich vozů. Prvořadým cílem této snahy je nabízet efektivní techniku ve všech našich modelech za dostupné ceny. Tento požadavek přesně splňují naše modely GreenLine druhé generace. A Fabia GreenLine dokáže, čeho lze dosáhnout díky optimalizované technice ve spojení s šetrným způsobem jízdy.“

International Police Motor Corporation

Natankování, stejně jako celá Plattnerova jízda, proběhla pod dozorem organizace International Police Motor Corporation (IPMC). Ta se před startem jízdy v Reutte postarala i o zaplombování palivové nádrže.

Správné nahuštění pneumatik

Gerhard Plattner k rekordnímu úspěchu poznamenává: „Modely ŠKODA GreenLine jsou vzorovým příkladem efektivní jízdy. Ta je při dnešních cenách paliv výhodná nejen pro řidičovu peněženku, ale i pro snižování zátěže životního prostředí. Spotřebou hluboko pod normovanou hodnotou jsem chtěl ukázat, že nejen automobilky, ale i každý řidič může sám přispět k tomu, aby se nadále snižovala zátěž pro životní prostředí. Rozhodují i nejmenší detaily, jako například kontrola správného nahuštění pneumatik.“

Ekologické modely Škoda

Spojení ekologických modelů Škoda GreenLine s Gerhardem Plattnerem není novinkou. Rekordman v úsporné jízdě se podílel na prvním testování kompletní modelové palety GreenLine druhé generace. Přitom mimo jiné dosáhl s vozem Fabia GreenLine spotřeby pouhých 2,7 l/100 km, což odpovídá emisím CO2 ve výši 71g/km.