Polovinu Rally Bohemia vévodila dvojice Roman Kresta – Petr Gross absolutní klasifikaci pátého podniku Mezinárodního mistrovství České republiky. Na začátku nedělní etapy ale vystavil stop jejich vozu Škoda Fabia Super 2000 problém s elektroinstalací.

XXXVIII. Rally Bohemia

Rally Bohemia nabídla v českém měřítku další výtečné představení. Náročné tratě, početná divácká kulisa a hlavně nevyzpytatelné počasí určovaly ráz dalšího podniku českého šampionátu v okolí Mladé Boleslavi, na Železnobrodsku a Jablonecku. Mladoboleslavská soutěž začala pro Romana Krestu s Petrem Grossem netradičně v ulicích Mladé Boleslavi při páteční superspeciálce ´Bondy´. Třetí čas za očekávanými rivaly Loixem a Valouškem mnohé naznačil, bylo ovšem jasné, že na konečné výsledky nebude mít zásadní vliv. Na posádky totiž čekaly jedny z nejnáročnějších domácích zkoušek a na nich se doslova ´lámal chleba´.

Krestova svědomitá příprava

Roman Kresta rychle navázal na svých šest předchozích triumfů na Bohemii, během dopolední sekce zajel tři vítězné časy a do poledního servisu se společně s Petrem Grossem vraceli v pozici lídra závodu. “Na Bohemii jsme se připravovali svědomitě, fabia jsme posunuli opět o kousek dál. Šli jsme do závodu s cílem útočit na první příčku, s výhledem na zisk maxima bonusových bodů za první etapu. Proto jsme nic neponechali náhodě. Bylo jasné, že vzhledem k předpovědi počasí bude rozhodovat volba pneumatik. A to se potvrdilo. Proto už dopoledne byla naše volba hodně o kompromisu. Úvodní sekce se sice odjela ještě bez deště, ale už v těchto fázích závodu jsme měli v autě alternativy pro náhlou změnu počasí,” popisuje Roman Kresta.

Kresta po sobotě v čele

Ač se déšť na tratích Rally Bohemia očekával spíše až v neděli, nakonec bylo vše jinak a v druhé sekci zapršelo. Sice nijak zásadně, ale právě tento fakt posádce ADELL MOGUL Racing Teamu nahrál. Náskok při opakovaných průjezdech testů navýšila o téměř dvacet sekund a až v RZ7 získal jejich skalp konečný vítěz Freddy Loix. Továrnímu jezdci Škody se tento kousek podařilo zopakovat i v posledních dvou sobotních testech, ale náskok 17.7 sekundy před druhou etapou byl více než slibný. Nejbližší konkurent v rámci českého šampionátu Pavel Valoušek už ztrácel více než půl minuty.

Roman Kresta dodal:

“Rozhodování o volbě pneumatik pro další kilometry bylo hodně hektické, ale nakonec jsme všechny testy zvládli bez problémů a upevnili si vedení. Také v závěru dne na Vinci a v Sosnové jsme vše podřídili možnému dešti. I když nepřišel, naše ztráta byla i přes přijatelnou volbu pneumatik pro případnou změnu počasí minimální. Nechtěl jsem riskovat výraznější ztrátu v Sosnové, kdybychom v závěru dne jeli tvrdý slick.”

Škoda Fabia S2000 se zastavila

Bohužel nedělní průběh Rally Bohemia měl z pohledu ADELL MOGUL Racing Teamu jepičí život. Škoda Fabia Super 2000 zůstala stát na přejezdu k RZ10, pouhý kilometr od servisní zóny kvůli závadě na elektroinstalaci.

A zklamaný jezdec řekl:

“Normálně jsme odjeli ze servisu, ale po chvíli začal vůz stávkovat a po kilometru se zastavil úplně. Na vině byl vlhký kontakt v hlavním vypínači středového panelu. Nešťastná závada, která ukončila účinkování týmu v závodě. Ten jsme měli výtečně rozjetý, ale tentokrát se k nám obrátilo štěstí zády. Pro všechny to bylo obrovské zklamání, neboť naše příprava na bohemku byla opravdu maximální. Celý tým odvedl v průběhu závodu výtečnou práci, poděkování patří rovněž všem partnerům a fanouškům, kteří vytvořili kolem tratí skvělou kulisu,” řekl Roman Kresta. “Sice se vracíme jen s deseti bonusovými body a náš výpadek je ponaučením do dalších závodů, ale figurujeme v čele šampionátu a jsme připraveni nadále bojovat o titul. Naše pozice je stále velmi příznivá.”

Výsledky Rally Bohemia výrazně zdramatizovaly průběžný stav českého mistrovství. Odstoupení dvojice ADELL MOGUL Racing Teamu nabídlo šanci konkurentům a situace zůstává před závěrečnými dvěma závody (Barum rally a Rally Příbram) velmi vyrovnaná.

Aktuální stav MMČR 2011 (5/7):

1. Kresta 132, 2. Valoušek 116, 3. Kopecký 100, 4. Pech 81, 5. Arazim 68, 6. Běhálek 39

 

Foto: Olin

Text: Racing Kresta