Druhý červnový víkend byl věnován posázávským veteránským akcím. Ani počasí nemělo žádné námitky a tak, kdo vyrazil na Rally Ondřejov a nebo na závody do Ratajů nad Sázavou jednoznačně nemohl litovat.

Jízda veteránů do vrchu

Reportáž z Ondřejovské akce jsme Vám přinesli začátkem tohoto týdne a nyní se podíváme na místo ve středočeském kraji ležícím kousek za městem Sázava, u řeky a nad ní – do Ratajů nad sázavou, na podnik pořádaný místním Klubem Čtrnáctka v čele s Otou Kmínkem a ve spolupráci s Veteran Vintage Clubem Praha a Městysem Rataje nad Sázavou, kde se uskutečnil první ročník Jízdy veteránů do vrchu Rataják 2011 při příležitosti 70. výročí vydláždění Hlavní silnice žulou.

Škoda 422

Jízdy do vrchu se mohli zúčastnit majitelé vozů a motocyklů vyrobených do roku 1960, ale na startu se představila i vozidla o pár let mladší. Z našeho pohledu nejzajímavějším kouskem byla nádherně zrenovovaná Škoda 422. Na desátou hodinu ranní byla před místním Pivovárkem připravena technická a administrativní přejímka a v 11 hodin byla odstartována první ze dvou měřených jízd na čas, kdy není důležité jak rychle, ale jak pravidelně. U podobných typů závodů, narozdíl od klasických vrchařských závodů, se pořadí tvoří díky rozdílu obou časů a vyhrává ten, jehož oba měřené časy jsou nejlépe totožné.

Vernisáž výstavy Automotosranda

Na programu byla od 15ti hodin Vernisáž výstavy s názvem “Automotosranda” v Klubu Čtrnáctka kde se prezentovalo přes 20 umělců z nichž polovina byla osobně přítomna zahájení a průběhu výstavy. Druhá jízda závodu byla odstartována po 16té hodině a Vy se v naší galerii můžete sami přesvědčit, že dobové veteránské stroje mají v dnešní moderní přetechnizované době své kouzlo.

 

Fotogalerie Rataják 2011