Sedmá soutěž letošního šampionátu Intercontinental Rally Challenge (IRC) přivítá poslední srpnový víkend celkem 29 vozů kategorie Super 2000, plných 14 z nich bude se znakem okřídleného šípu.

Škoda Fabia Super 2000

Vozy ŠKODA Fabia dominovaly uplynulým dvěma ročníkům a k favoritům se budou její piloti řadit i letos. Tradiční „Barumka“ se i letos jede zároveň jako součást Mistrovství Evropy a Mezinárodního Mistrovství České republiky. Je pověstná zástupy nadšených diváků v tomto rally zaslíbeném regionu, jejichž celkový počet dosahuje 250 tisíc.

Pilot ŠKODA Motorsport Jan Kopecký

Natěšený je na start zejména tovární pilot ŠKODA Motorsport Jan Kopecký, který by rád na domácí soutěži zopakoval vítězství z roku 2009 a zároveň odčinil loňské vypadnutí na skvěle rozjeté soutěži, kdy odstoupil po havárii z prvního místa: „Je to naše domácí soutěž a s Petrem se na ní hrozně těšíme. V uplynulých dvou letech jsme zde byli pokaždé nejrychlejší, nebýt smolného výletu mimo trať vloni. Očekáváme výraznou podporu od skvělých diváků, určitě však budeme pod tlakem, nic jiného než úspěch se od nás neočekává.“

Lídr IRC Juho Hänninen

Současný lídr IRC Juho Hänninen by rád navázal na úspěšná představení v letošním ročníku: „Na Barumce se nám v minulých letech dařilo a budeme chtít na tato vystoupení navázat. Barumka je těžká soutěž se spoustou zrádných míst a i díky skvělým divákům se právem řadí k vrcholům sezony. “

Vítěz loňského ročníku Freddy Loix

Průběžně druhý muž IRC a vítěz loňského ročníku Freddy Loix startující s podporou belgického zastoupení Škody bude chtít navázat na dosud velmi úspěšně rozjetou sezonu. Po druhém místě na Azorských ostrovech se k adeptům na přední příčky bude řadit i Andreas Mikkelsen z týmu ŠKODA UK Motorsport. K velkým favoritům bezesporu patří místní rodák Roman Kresta, několikanásobný český šampion a úřadující lídr českého mistrovství, který startuje s privátní Fabií. Premiérově se na tratích zlínské soutěže objeví piloti týmu ŠKODA Německo Mark Wallenwein a Matthias Kahle. Rodinu vozů ŠKODA na startu Barumky rozšíří i fanouškům v Čechách velmi známý finský matador Toni Gardemeister.

Barum Rally 2011

Na jezdce čeká 15 rychlostních zkoušek a 248 ostrých kilometrů. Rally začíná v pátek atraktivní městskou erzetou v centru Zlína a končí v neděli odpoledne. Soutěž ve Zlíně se tradičně jezdí v teplých letních dnech, historie však již několikrát ukázala, jak zrádné podmínky panují na trati po nečekaných a silných deštích, které se zde mohou nečekaně vyskytnout.