Pravidelná údržba prodlužuje životnost automobilu a zvláště důležitým bodem je volba a výměna oleje, co velmi dobře charakterizuje slogan „Kdo maže MOGULEM, zachová motoru sílu mládí“.

Výběr správného oleje

Prvním krokem při výměně oleje je správná volba motorového oleje. Tam je nejdůležitější řídit se doporučením výrobce motorového vozidla, který jako jediný odpovědně udává jakou zvolit viskozní třídu (SEA) a výkonnost (ACEA, API, …), kterou musí olej splňovat. Při výměně nesmíme také zapomenout na filtr, jehož typ též určuje výrobce automobilu. Například MOGUL a jeho řady Extreme a Professional nyní vyhovují všem předním výrobcům motorových vozidel.

Kdy měnit olej?

Starší generace si vzpomenou, že se olej měnil po 5 – 7 tisících kilometrech a z motoru vytékala hustá, černá hmota. V poslední době není vyjímkou výměna po 30 tisících, ale většinou se pohybuje mezi 10 – 15 tisíci kilometry podle stáří vozidla a kvality použitého oleje. Dalším důležitým faktorem je doba, po kterou je olej v motoru. Tady se doporučuje roční cyklus, zvláště u minerálních olejů, které stárnou rychleji než syntetické.

Jak provést výměnu oleje

Stojím nad kanálem, odšroubuji zátku a vypustím olej. Tak na to rychle zapomeňte!!! Nejprve si připravíme nádobu na vyjetý olej a řádně zahřejeme motor. Teplý olej lépe vyteče z motoru. Než nám vykapou poslední kapky, vyměníme zatím olejový filtr.  Před nalitím nového oleje, nesmíme zapomenout uzavřít vypouštěcí otvor (šroub je třeba utáhnout s citem, ale natolik, aby tudy nerosil nový olej).

Nalití oleje Mogul 5W-30

Pro naší fotogalerii jsme vybrali motor dvoulitrové Fabie, kde byl použit olej MOGUL 5W-30 Professional LFIII. Pokud máme motor připraven k nalití (vyměněný filtr, utažený vypouštěcí šroub) začneme postupně nalévat olej. Většina výrobců v příručkách k vozidlu uvádí množství oleje v motoru, ale i tak si ho kontrolujte na měrce.  Po nalití příslušného množství motor nastartujte a nechte chviku proběhnout na volnoběh, aby se naplnil i olejový filtr. Po vypnutí motoru ještě jednou zkontrolujte hladinu oleje a popřípadě ještě dolejte.

„Táto, nezapomeň na MOGUL“

Závěrem pak zapište kdy, v kolika kilometrech a jaký olej byl použit ve vašem motoru. SKODAHOME.cz, jako příznivci automobilů České značky Škoda, doporučujeme i český olej MOGUL. A opět si sáhnu pro slogan z historického letáčku „MOGUL, olej zkušených jezdců, olej vítězů“ a vítězem je každý, kdo se řádně stará o svůj vůz.

Nezapomeňte, že vyjetý olej nepatří do kanálu ani do popelnice, ale jsou k dispozici sběrná místa na tento použitý produkt.