Zhruba čtyřicet procent českých řidičů, kteří sedají za volant od listopadu do března nepoužívá podle odborníků zimní pneumatiky. Přitom ohrožují nejen sebe, ale i ostatní lidi na silnici.

Povinost použití zimní pneu

Podle zákona se od 1. listopadu do 31. března musí použít zimní pneumatiky pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Kdy přezout na zimní pneu?

No a kdy je ta správná doba pro přezutí vašeho plechového miláčka? Nově nám zákon ukládá přezout nejpozději do 1. listopadu a dále je léty prověřeným pravidlem, že pokud teplota klesne pod 7 st. C, je čas pro přezutí. Nemusíme tedy čekat až na zákonem určený termín. Od této teploty se začínají projevovat rozdíly mezi letní a zimní pneumatikou Michelin Alpin New. Letní pneumatiky při teplotě pod 7 st. C tuhnou a zhoršují se tím jejich vlastnosti.

Dlouhodobý test

SKODAHOME.cz ve spolupráci s firmou MICHELIN připravil pro Vás dlouhodobý test pneumatik  Michelin Alpin New, která patří k absolutní světové špičce. Pneumatika je určená pro rodinné vozy střední třídy, jednoprostorové a malé městské vozy. My jsme si k testu vybrali vůz Škoda Octavia 1,2 TSI a prvním poznatkem byla hlučnost pneumatiky na suchém povrchu. Ta se oproti letním nikterak výrazně nezvýšila, a již se těšíme na první sníh.

Bezpečí a zase bezpečí

A závěrem ještě připomeneme, že vozidlo vybavené zimními pneumatikami Michelin Alpin New, má vyšší adhezi (přilnavost) na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu. Pro představu: šířka přechodu pro chodce je pouhé 3 metry, brzdná dráha osobního vozidla vybaveného zimními pneumatikami na suché vozovce, při teplotě 0 st. C a rychlosti 60 Km/h, je právě o tyto 3 metry kratší, než při použití letních pneumatik. Uvědomme si, že právě tyto 3 metry mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.