Euro NCAP je evropský spotřebitelský test bezpečnosti nových vozů. Cílem konsorcia Euro NCAP je hodnotit pasivní bezpečnost automobilů všech značek.

Škoda Citigo

Euro NCAP prozkoumala nejmenší a nejmladší přírůstek s okřídleným šípem ve znaku vozu Škoda Citigo. Po důkladné prohlídce byla vydána konstrukční schoda s Volkswagen Up a i Škoda Citigo dostala pět hvězdiček. Jedná se nejen o pevnost karoserie, ale i o stejných materiálech použitých v interiéru. Škoda informovala Euro NCAP, že Citigo má také stejné úrovně bezpečnosti a bezpečnostní prvky jako VW Up.

Ochrana dospělých cestujících

Při čelním nárazu zůstává prostor pro cestující stabilní a byl oceněn maximálním počtem bodů. Figuríny ukázaly dobrou ochranu kolen a stehenních kostí jak u řidiče, tak i u spolujezdce. V testu do bariéry měla většina částí těla dostatečnou ochranu. Hůře dopadl boční náraz do B sloupku, kde může dojít k poranění hrudníku řidiče. Při nárazu ze zadu poskytuje sedadlo a opěrka hlavy dobrou ochranu proti poranění krční páteře.

Ochrana dětí

Na základě dynamické zkoušky byl udělen i maximální počet bodů za ochranu tříleté figuríny. Jak při čelní, tak i při bočním nárazu byly pohyby figurín minimální. Při vypnutí airbagu u spolujezdce lze umístit zádržný systém s dítětem i na přední sedadlo v opačném směru jízdy. Výtku si zasloužil airbag u spolujezdce, o jehož vypnutí chybí informace v prostoru řidiče.

Ochrana chodců

Nárazník poskytuje převážně dobrou ochranu nohou chodců. Nicméně přední hrana kapoty byla špatná ve všech oblastech testování a nezískala žádné body. Hlavně v těch oblastech, kde je hlava dítěte  a může se do ní udeřit. V těch oblastech, kde dopadne hlava dospělého člověka, je ochrana smíšená. V některých oblastech poskytuje dobrou ochranu, ale zvláště kraje kapoty jsou nebezpečné.

Bezpečnostní systémy

Elektronická kontrola stability je standardem ve většině evropských zemí. Škoda poskytla informace, které ukazují, že splnila požadavky Euro NCAP pro rok 2011, a systém prošel zkušebními zkouškami. Signalizace nezapnutých bezpečnostních pásů je standardem pro řidiče, spolujezdce a zadní sedadla. Omezovač rychlosti není pro vůz Škoda Citigo nabízen.

http://www.youtube.com/v/xYZ2ALnQqO4&feature&feature=player_embedded