ŠKODA chce i v příštích letech na celém světě dále růst a upevňovat svou dobrou pozici na indickém trhu. Česká automobilka to oznámila na veletrhu New Delhi AUTO EXPO 2012.

Škoda prodala 875.000 vozů

V roce 2011 zvýšila značka ŠKODA své prodeje na celém světě o 15 procent na 875.000 vozů, čímž dosáhla nové rekordní hodnoty. V Indii zvýšila značka prodeje na více než 30.005 vozů. Proti předchozímu roku to představuje nárůst o téměř 50 procent. I to je nový rekord značky ŠKODA na indickém trhu. Pro plánovaný budoucí růst hraje důležitou roli nová kompaktní limuzína Rapid, představená před několika týdny. ŠKODA v rámci Růstové strategie 2018 zvýší své celosvětové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. Rozhodující význam pro tyto plány mají růstové trhy, mezi nimi zejména Indie. „ŠKODA je na celém světě v růstovém kurzu. Největší potenciál vidíme především na dynamických trzích Indie, Ruska a Číny. Indický trh je v rámci našich plánů jasně v popředí,“ podtrhl předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Prof. Dr.h.c. Winfried Vahland. A zdůraznil: „V Indii chceme podstatně přidat plyn a naše prodejedále zvýšit.“

Nový Rapid hraje v indickém růstovém segmentu důležitou roli

Rok 2011 byl pro značku ŠKODA zatím nejúspěšnějším rokem v historii podniku. Tradiční česká automobilka přitom zlepšovala své výsledky ve všech regionech a získávala další tržní podíly. Vedle zvýšení prodejů v Indii o téměř 50 procent na více než 30.000 vozů značka také zvýšila podíl na indickém trhu na 1,31 procenta. V příštích letech chce ŠKODA tento růstový trend na indickém trhu trvale posilovat. Velký význam pro tento růst má nová indická kompaktní limuzína ŠKODA Rapid, představená v roce 2011. S modelem Rapid je značka ŠKODA poprvé zastoupena v největším segmentu indického trhu. Model Rapid ze závodu Pune je vozem, který se vyrábí v Indii a pro Indii. Tato limuzína je odpovědí automobilky na rostoucí poptávku po prostorných vozech kompaktních rozměrů na indickém trhu.

Jürgen Stackmann

„Jsme přesvědčeni o tom, že nová ŠKODA Rapid ideálně splňuje přání zákazníků v Indii, a že ve svém segmentu zaujme vynikající pozici,“ říká Jürgen Stackmann, člen představenstva společnosti ŠKODA pro oblast prodeje a marketingu. „Rapid nabízí vynikající poměr ceny a hodnoty a je dokonalým vozem zejména pro rodiny,“ říká Stackmann.

Vyznamenaný Rapid: ‚Rodinný automobil roku‘

Stackmannův odhad podpořilo také zvolení modelu Rapid ‚Rodinným vozem roku‘. Toto ocenění získala kompaktní limuzína od renomovaného indického motoristického časopisu ‚Top Gear India‘. Plným právem. Vůz přichází s velkorysou nabídkou prostoru a oslovuje zákazníky svým designem, stejně jako prvotřídní bezpečnostní výbavou a moderní technikou. Tento automobil působivě přenáší na silnice značkou ŠKODA komunikovanou zásadu „Simply Clever“. S délkou 4,39 metru, šířkou 1,70 metru a výškou 1,47 metru se Rapid umístil mezi modely Fabia a Laura/Octavia. Mimořádně velkorysá je v nejmladším přírůstku rodiny modelů značky ŠKODA nabídka vnitřního prostoru. Pět plnohodnotných míst pro řidiče a posádku, dostatek prostoru pro kolena a nad hlavami cestujících, jakož i objem zavazadlového prostoru o velikosti 480 litrů umožňují všem pěti osobám pohodlné a uvolněné cestování. „Rapid je automobilem pro celou rodinu a pro nejrůznější využití. Je dostatečně kompaktní pro provoz ve městech a dostatečně prostorný pro delší cesty. Je to všestranný talent, prostě pravý vůz značky ŠKODA,“ říká Prof. Vahland.

Jasný Design, svižné motory

Přesvědčivý je jasný design, který reprezentuje podstatné prvky nového designérského jazyka značky ŠKODA. Rapid zaujme dokonalými proporcemi a precizností, čistě modelovanými plochami, ostrými liniemi a výraznou „tváří“. Tímto dojmem působí také interiér vozu. Pohodu na palubě vozu zajišťují přehledně umístěné přístroje a ukazatele, stejně jako příkladně uspořádaný kokpit, který je prostý všech zbytečností. Rapid je k dispozici jak se zážehovým, tak se vznětovým motorem, volitelně s ručně řazenou či automatickou převodovkou. Benzínovou motorizaci představuje agregát o objemu 1,6 litru o výkonu 77 kW. Turbodiesel s technologií common-rail má rovněž objem 1,6 litru a podává výkon 77 kW.

Atraktivní modelová paleta pro indické zákazníky

Nový Rapid je nejmladším členem atraktivní modelové palety, kterou značka ŠKODA nabízí na indickém trhu. Tato paleta v současné době zahrnuje modely Fabia, Laura, Rapid, Yeti a Superb. Na veletrhu New Delhi Auto Expo 2012 představila automobilka poprvé v Indii mimořádně sportovní variantu modelu Fabia: vůz Fabia RS 2000. Z úspěšného soutěžního speciálu Fabia Super 2000 vyvinuli designéři značky ŠKODA jedinečný Roadster, který sleduje pouze tyto cíle: dynamiku, sportovní charakter a čisté potěšení z jízdy. Ultraširoká, stejně jako závodní předloha, nabízí Fabia RS 2000 místo čtyřem osobám, pro něž má po jedněch pohodlných vstupních dveřích. Velkorysé prosklení nezaručuje jen dobrý výhled, ale i permanentní dojem svěžesti a spojení s přírodou.

Sportovní ambice značky ŠKODA podtrhuje Fabia Monte Carlo, která byla rovněž představena na veletrhu v Dillí. Tato verze, vybavená s důrazem na dynamiku, není jen poctou aktuálním úspěchům soutěžních vozů Fabia S2000 na mezinárodním soutěžním mistrovství IRC a dalších závodech, ale skládá rovněž hold 111leté sportovní historii značky. Fabia Monte Carlo zaujme zejména sportovním provedením přední části.

Model Yeti, který byl rovněž prezentován na stánku značky ŠKODA, patří mezi nejsympatičtější zástupce mladého segmentu kompaktních SUV. Yeti je uzpůsoben pro pohyb v náročných podmínkách a pomáhá svým pasažérům i tam, kde to ostatní vozy vzdávají. Jeho vynikající průchodnost jej předurčuje pro těžký terén. Na silnici zase oslní dynamikou jízdy, kterou v ničem nezaostává za limuzínami. Zdařilý bezpečnostní koncept podtrhuje pět hvězdiček z nárazových testů Euro NCAP. Yeti byl na indický trh uveden v listopadu 2010.

Výroba vozů značky ŠKODA v Indii

ŠKODA má pro plánovaný růst v Indii vynikající výchozí pozici: značka v této zemi působí už od roku 2001 a v uplynulých letech neustále zvyšuje své prodeje. V uplynulých deseti letech bylo indickým zákazníkům dodáno celkem 132.000 vozů značky ŠKODA.

Vozy značky ŠKODA, prodávané v Indii, se vyrábí v závodech v Púně a v Aurangabádu. Závod společnosti Volkswagen v Púně byl otevřen v roce 2009 a vyrábí vozy značek Volkswagen a ŠKODA. Nový Rapid je vedle Fabie druhým vozem značky ŠKODA vyráběným v tomto závodě. V závodě ŠKODA v Aurangabádu v regionu Maharashtra se vyrábí modely Superb, Laura a Yeti.

Význam, který automobilka Indii přikládá, podtrhují investice, které byly dosud vynaloženy společně s koncernem Volkswagen, zapojení lokálních dodavatelů a zaměstnávání místních pracovníků. Páteř prodejní sítě značky ŠKODA v Indii tvoří 90 prodejních zastoupení.