ŠKODA vystavuje na prestižní výstavě ‘Salon Retro Mobile’ v Paříži (1.–5. února) cenné exponáty ze svého muzea. V záři reflektorů výstaviště Porte de Versailles se představuje pět automobilů, jeden motocykl a jedno závodní jízdní kolo.

Salon Retro Mobile

Na jedné z nejdůležitějších výstav letošního roku nesmí chybět ani ŠKODA – jeden z nejstarších automobilových výrobců s velmi bohatou tradicí. V Paříži jsou vystaveny atraktivní exponáty pečlivě vybrané ze 117leté firemní historie. Nejstarší a zároveň jeden z nejcennějších exponátů je Hispano Suiza ŠKODA z roku 1928 s řadovým šestiválcem o objemu 6654 cm3 a výkonu 100 koní.

30. léta

Meziválečnou produkci, konkrétně 30. léta, přibližují hned tři automobily. Nepřehlédnutelná je elegantní aerodynamická ŠKODA Popular Monte Carlo, stejně jako ŠKODA Rapid II se zakázkovou karoserií a technicky jedinečnou elektromagnetickou převodovkou Kottal. Oba automobily pohání čtyřválec o objemu 1386 cm3 a výkonu 30 koní a byly vyrobeny v roce 1937. Posledním zástupcem 30. let je majestátní ŠKODA Superb 3000 OHV (typ 924) z roku 1939, která je poháněna – stejně jako Hispano Suiza ŠKODA – řadovým šestiválcem, avšak o objemu „jen“ 3137 cm3, jenž dosahuje nejvyššího výkonu 85 koní.

60. léta

Na produkci z počátku 60. let minulého století odkazuje ŠKODA Felicia (typ 994) z roku 1961, pro jejíž pohon se používal motor o objemu 1089 cm3 a výkonu 50 koní. Expozici historických automobilů pak doplňuje motocykl značky Laurin & Klement typ CCD z roku 1906, kterých vzniklo pouze 675 kusů. V kompletním výčtu nechybí závodní kolo Laurin & Klement Slavia, jež bylo sestaveno z historicky originálních dílů. Datace v tomto případě sahá do roku 1900.

Voiturette A

Volba exponátů byla proti minulému ročníku, kdy se na stánku objevila třeba i legendární Voiturette A (1906) nebo závodní ŠKODA 1100 OHC (1958), zcela pozměněna s cílem zatraktivnit celou expozici. Díky tomu mají i letos návštěvníci možnost detailně se seznámit s dalšími hodnotnými e xponáty historické sbírky ŠKODA.

Eva Ticová

Vedoucí restaurátorské dílny ŠKODA Auto Muzea, k tomu dodává: „Salon Retro Mobile je velmi prestižní a významná událost, a proto jsme výběru historických vozů věnovali velkou pozornost. Cílem bylo představit letos návštěvníkům jinou, ovšem neméně zajímavou část historie automobilky.“

Výstava ‘Salon Retro Mobile’ otevírá své brány všem příznivcům historie motorismu již 37 let. Letos poprvé je výstavní plocha rozšířena do tří hal, aby mělo více než 350 vystavovatelů dostatek prostoru. Očekává se, že výstavní veletrh navštíví během pěti dní kolem 90 000 milovníků klasických automobilů z celého světa.