Biskup Václav Malý slavnostně převzal Cenu Arnošta Lustiga. Cenu založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora k prvnímu výročí úmrtí proslulého prozaika a humanisty.

Cenu Arnošta Lustiga

Historicky prvním nositelem Ceny Arnošta Lustiga se stal pražský biskup Václav Malý, kterému v rezidenci pražského primátora ji předal člen představenstva pro Řízení lidských zdrojů Ing. Bohdan Wojnar.

Biskup Václav Malý

První laureát ceny, biskup Václav Malý, byl vybrán z deseti nominovaných českých osobností. Podle zakladatele ceny Pavla Smutného proto, že „celý život věděl, co dokáže rozpoutat, kam dokáže lidi vést, ale ohromným způsobem to morálně a intelektuálně zkrotil, osm dní byl tvůrcem revoluce, ale nikdy se nestal kometou“.

ŠKODA AUTO

Pro společnost ŠKODA AUTO, která se stala generálním partnerem ceny, je podpora podobných projektů důležitou součástí firemní politiky. V Čestném výboru zasedl vedle předsedy vlády Petra Nečase i předseda představenstva ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland a člen představenstva pro Řízení lidských zdrojů Ing. Bohdan Wojnar. „Jen málo lidí má takovou morální a vnitřní sílu, aby na svých hodnotách, o nichž jsou přesvědčeni a jimiž se řídí, dokázali proplout i rozbouřeným mořem,“ říká Ing. Bohdan Wojnar. „Jsem přesvědčen, že hodnoty, které reprezentoval celý život Arnošt Lustig, patří mezi ty, které bychom měli ctít v každé situaci. Lidské hodnoty jako je osobní odvaha, statečnost, a zároveň lidskost a skromnost. To vše zosobňuje jak sám Arnošt Lustig, tak i první nositel ceny, biskup Václav Malý. Obou dvou si osobně velmi vážím, a jsem rád, že jsme jako ŠKODA AUTO stáli u zrodu tohoto mimořádného ocenění.“

ŠKODA AUTO v kulturní a společenské oblasti podporuje celou řadu prestižních a významných projektů, jako je například Národní divadlo, Česká filharmonie, Centrum Paraple, nadace Člověk v tísni nebo Adra.