Posádka ADELL MOGUL racing teamu Roman Kresta – Petr Gross obhájila na Valašské rally (23. – 24. března 2012) druhou příčku absolutní klasifikace za vítězným Janem Kopeckým.

ADELL MOGUL racing team

Druhý díl Mediasport MMČR 2012 přilákal do Valašského Meziříčí nejen kvalitní startovní pole, ale kulise závodu nechyběla ani kvantita účastníků a také fanoušků. Bohužel právě tento fakt pořadatelé soutěže nedokázali odhadnout a kvůli tomu se hlavně servisní zóna změnila v místu, kterému se bylo v inkriminovaných časech nejlépe zdaleka vyhnout.

Petr Gross

“Valaška je vždy prvním závodem, navíc v kraji, kde je obrovské množství závodníků a fanoušků. I díky nádhernému počasí lidé do Valašského Meziříčí přijeli a podcenění této situace pořadatelem vyvolalo kolem servisní zóny řadu konfliktních situací a problémů,” uvedl navigátor Petr Gross. “Ale při pohledu na příjezdovou komunikaci se to dalo očekávat.”

Roman Kresta

“Vím, že organizace není jednoduchá, ale problémy se neřeší, spíše jsou ještě větší. Valaška je krásná soutěž, bohužel soutěžní technika a kvalita českého mistráku ostře kontrastují či výrazně převyšují organizační schopností tamních pořadatelů. A to je na zamyšlení. Řešení této situace ze strany Svazu rally je nezbytné,” doplnil Roman Kresta.

Valašská rally

Ve stínu těchto komplikací se odjela páteční etapa, která původně obsahovala čtyři měřené úseky. Druhý průjezd testu Špičky však byl vzhledem k problémům v komunikaci mezi ředitelstvím a vedoucím RZ zrušen. Během čtyřiceti ostrých kilometrů domácí špičce mírně odskočil Kopecký, dvojice ADELL MOGUL racing teamu si třemi druhými časy kontrolovala stříbrnou pozici.

Škoda Motorsport

“Honza Kopecký nasadil rychlé tempo, které jsme nechytili. Pátek nebyl z naší strany úplně ideální, dlouhá pauza byla přece jen mírně znát a neměl jsem úplnou jistotu. Co byl v první etapě risk, to pak ale v závěru závodu už bylo normální. Ale takové tempo jsem si nemohl v úvodu dovolit a hlavně připustit,” přiznal Roman Kresta.

Škoda Fabia S2000

V druhé etapě si Škoda Fabia Super 2000 v barvách ADELL MOGUL racing teamu pohlídala druhou příčku, bonusem byly dva dílčí nejrychlejší časy na obou průjezdech výrazně přepracované Bystřičky. “Z naší strany nešlo o snahu útočit na Honzu Kopeckého, spíše jsme se bránili Vaškovi Pechovi, jehož časy mě překvapily. Celkově panuje v týmu s výsledkem maximální spokojenost. V mistráku zatím není nic vyřešeno, více určitě napoví Šumava. Upřímně děkuji všem partnerům za podporu a členům týmu za skvěleodvedenou práci,” uzavřel luhačovický pilot.

Právě klatovská Rally Šumava ve dnech 20. – 21. dubna bude další startem ADELL MOGUL racing teamu v sezoně 2012.

Autor: Josef Petrů

Fotogalerie  Valašská rally – MMČR