Na evropském trhu se objevily modely vozu Škoda 130 RS z Rallye Monte-Carlo 1977 v měřítku 1:43 vyrobené firmou SPARK pro maďarského prodejce MF Cars.

Škoda 130 RS

Český Stratos, České Porsche, a nebo jen eReSo. To je jen pár přezdívek, které dostala legenda českého automobilového průmyslu. V roce 1975 byla homologována okruhová verze slavné „stotřicítky RS“. O rok později byla představena soutěžní verze. Již od začátku bylo jasné, že se v AZNP Mladá Boleslav podařilo vyvinout úžasné závodní auto.

Rallye Monte-Carlo 1977

V roce 1977 se automobilka s okřídleným šípem ve znaku vrátila do velkých světových soutěží. K návratu si vybrala nejslavnější soutěž Rallye Monte-Carlo a na startu hvězdicové jízdy stály i tři vozy ŠKODA 130 RS. Dva postoupily mezi šedesát nejrychlejších, kteří pojedou závěrečnou, rozhodující část soutěže. Smůlu měla posádka S.Kvaizar – J.Kotek (54), kterým kámen prorazil spodní víko jejich motoru.

Zrodila se legenda

Asi nejsledovanějším a nejdůležitějším momentem Monte-Carla je závěrečná noční etapa. Posádka Zapadlo-Motal (44) obsazuje v desáté rychlostní zkoušce čtvrtou pozici a novináři se ptají, co to je za vůz ta Škoda 130RS. Až v cíli po tříhodinové technické prohlídce komisaři potvrzují, že obsah motoru je skutečně jen 1300 ccm. Vyhrává sice Munari na Lancii Stratos, ale vozy Škoda obsadily při své světové premiéře 12. a 15. místo. V kategorii A skupiny 2 a zároveň ve třídě do 1300 ccm vyhrává posádka Blahna – Hlávka (49).

Škoda 130 RS v měřítku 1:43

Na trhu se objevilo již několik kusově vyrobených modelů vozů Škoda 130 RS v různých měřítkách. Ale až nyní přišla maďarská firma MF Cars s modelem tří vozů Škoda 130 RS v měřítku 1:43. Již na první pohled je vidět vysoká kvalita, za kterou stojí světový výrobce resinových modelů Firma SPARK. V nabídce se objevily všechny tři vozy, které startovaly v roce 1977 na Rallye Monte-Carlo.

Špičková kvalita firmy SPARK

Po vyndání z krabičky vidíme, že se jedná se o sběratelské modely vysoké kvality, kde je kladen velký důraz na detaily. Zde za pozornost stojí leptané díly (stěrače, sloupky okének ..), které  připadají velmi realisticky. Velmi kladně hodnotíme i interiér, ve kterém nechybějí ani odložené přilby jezdců, ve správném barevném provedení. Asi samotnou kapitolou jsou kola, které nelze oznámkovat jinak, než na výbornou. U firmy SPARK nezapomněli ani na takové doplňky, jakými je přídavná rampa světel, zpětná zrcátka, nebo výfuk.

SKODAHOME.cz známkuje

Správné rozvržení obtisků (na každém voze odpovídá dobovým fotografiím), lehce vystouplá espézetka na přední kapotě, výborné slícování oken s karoserií modelu, a v neposlední řadě i krycí plech pod motorem dělají z modelu špičkový model. V neposlední řadě musíme zmínit i cenu, která je u prodejce FOXtoys 990,-Kč. Po zvážení model hodnotíme na výbornou, ač model má i několik menších chybiček (zadní kapota motoru, mělčí nasávače na zadních blatnících).
Závěrem doporučujeme všem milovníkům vozů s okřídleným šípem ve znaku zakoupit si tento model a nejjednodušší cesta je přes eshop FOXtoys, který nám k recenzi poskytl všechny tři vozy ŠKODA 130 RS.

Související článek Model roku Škoda 130 RS