Koncem května se jel již 5.ročník Studenecké míle. Každý veterán musel zdolat trasu dlouhou 74 kilometrů, která vedla napříč Krkonošemi.

Tradice Studenecké míle

Studenecké míle je soutěž historických vozidel, která má již pětiletou tradici. Jedná se o pohodovou vyjížďku až do samého centra Krkonoš.  V minulých ročnících vedla trasa přes Špindlerův Mlýn až ke Špindlerově boudě, která se nachází přímo na česko-polské hranici ve výšce 1198 m nad mořem. Tento výjezd byl velkou výzvou pro všechny historické stroje.

Letošní Studenecká míle

Letos ale pořadatelé asi týden před akcí oznámili, že se na Špindlerovu boudu nepojede. Důvod? 18.5. dostali s konečnou platností rozhodnutí správy KRNAP, který nepovolil vjezd na Špindlerovu boudu. Tím musela být zvolena náhradní trasa: start ve Studenci, Bukovina, Dolní Kalná, Slemeno, Hostinné, Prosečné, Lánov, Dolní Dvůr, Strážné, Vrchlabí, Benecko, Dolní Štěpanice, Hrabačov, Jilemnice, Roztoky u Jilemnice, Karlov, Žďár u Staré Paky a opět Studenec.

74 kilometrů Krkonošemi

K radosti pořadatelů tato změna trasy neovlivnila majitele veteránů. Na start ve Studenci se postavilo na 150 strojů, aby se popraly s obtížným stoupáním na Strážné a následně na Benecko. Ač se jelo výletním tempem, přeci jen některým strojům dávaly kopce zabrat a majitelé museli často dolévat vodu do chladičů, aby jejich miláčci kopce zdolaly bez sebemenší úhony.

Strážné a Benecko

Nejprve nás trasa navedla do Strážného, kde se stroje dostaly nad 700 metrů n.m. a po obědě ve Vrchlabí čekal veterány výjezd na Benecko, kde se dostaly až k 900 metrům n.m. Historickým jádrem oblasti byl hrad Štěpanice. Samotné Benecko se poprvé uvádí roku 1628. Zakladatelem Benecka byl patrně Beneš. proto Benešsko – Benecko. Legenda vypráví o poustevníkovi řádu sv. Benedikta a o jelenovi, který mu byl druhem. Odtud prý vznikl znak obce – jelení hlavy s křížem mezi parohy. Z Benecka také pochází naše nejlepší lyžařka Šárka Záhrobská.

Cíl ve Studenci

Na startu se sešla opravdu pestrá plejáda strojů. Nejstarší byly vyrobeny na začátku dvacátého století a těžko vybrat, který byl nejhezčí a nejzajímavější. Více Vám asi napoví naše fotogalerie, která vás vtáhne přímo do prostředí 5.ročníku Studenecké míle. Po průjezdu cílem byly rozdány poháry a pamětní listy. A kdo vyhrál? Jak je na takových akcích zvyk všichni, co projeli cílem.

Fotogalerie 5.ročník Studenecké míle