První červnový víkend byl nabytý hned několika srazy. Asi největším byla Tuning Show Blatná, 21. Škoda sraz v Běšinách a pro nás nejdůležitější 14.sraz SKODAHOME.cz.

SKODAHOME.cz

14.sraz SKODAHOME.cz je již minulostí a hned v úvodu můžeme hrdě říci, že se vydařil. Hezká, slunná obloha, po které se proháněly mráčky jak na Ladových kresbách dala srazu opravdu pohádkový náboj.  Opět přijely jak veteráni, tak natuněná ,známá z prestižního Tuning Cupu.  Velký zájem a nakonec velmi hezký těsný boj byl o soutěž PIT STOP. Vítěz, který v nejrychlejším čase odmontoval a opět namontoval kolo na voze CITIGO, získal od firmy MICHELIN poukaz na sadu kol dle vlastního výběru až do velikosti 17“.

Veteráni nejen Škoda

Vídat na našem srazu hezky zrestaurovaný veterán L&K 110 z roku 1927 jste si již zvykli, ale letos k němu přibyla i „DOLINKA“.  Jedná se o vůz Škoda 430 s „patinou“ z roku 1930. Asi největší zajímavostí srazu, ale nebylo auto s okřídleným šípem ve znaku, ale Sears  vyrobený v Americe roku 1907. Dalšími veterány byly například Škoda Octavia Combi, Škoda 1000 MB nebo modrá Škoda Octavia z roku 1960, která vyhrála nejhezčí auto srazu.

Sears z roku 1907

Sears pohání vzduchem chlazený dvouválcový motor Boxer o obsahu 1900ccm. Ztrátové mazání zajišťuje mechanické čerpadlo. Zapalování zajištuje speciální zapalovací systém 2 cívek,  které po ukostření hází stále jiskru, tzv. rozdělovač je hřídel s kolíčkem, který obíhá kolem dvou kladek, kde se ukostřuje. Svíčky se speciálním kuželovým závitem montované přímo do hlavy válce. Napájení zapalování je bateriové 6V. Startování motoru mechanicky klikou. Karburátor jednokomorový částečně podtlakový se sytičem. Převodovka třecí systém tzv. variátor mechanicky ovládaný předvolba vpřed 4 rychlosti, 1 rychlost vzad. Plynulý rozjezd systému pomocí přitlačení třecího kotouče. Přenos síly od variátoru je pomocí řetězu na každé kolo / není diferencial / proto je vybaven každý převod prokluzovou spojkou. Řízení je pomocí příčné páky nahrazující volant. Ovládání plynu a předstihu je ruční na levou ruku jako řazení předvolby rychlosti. Osvětlení vozu zajišťují petrolejové lampy. Kola loukoťová vybavena na styčné ploše gumou. Skládací střecha , úložný prostor v zadní části vozu a palivová nádrž na 20 lirů.

Škoda oldies

Mezi vozy Škoda 105 – 136, Rapid, Garde  byla letos velká konkurence. Sešly se jak natuněné vozy, tak i pěkné kousky v originálním stavu. Zde se objevili i zahraniční soutěžící, kteří přijeli ze Slovenska a Německa.  A právě Toniho „užovka“ Škoda 105 byla ukázkou decentního stylu od našich západních sousedů. O velké konkurenci mluví i fakt, že letos na pohárek nedosáhl  domácí zástupce „eLeSo“. Zároveň mu touto cestou děkujeme za zajímavé ceny, které připravil pro některé soutěžící a těšíme se co vyrobí na další srazy.

Moderní auta

Zde bylo k vidění několik natuněných aut soutěžících v naší nejvyšší soutěži AZ Pneu Tuning Cup. K nejnatuněnější patřil například vůz Škda Favorit Karla Buzického. Zajímavostí byla i replika Fabie WRC v barvách RedBull (Panizzi – Monte Carlo 2006), která pochází z dílny LAMINO.cz.  Hodně nabytou byla i kategorie VW koncern, ve které byly k vidění hodně hezké kousky. Zajímavostí pak bylo i Lamborghini Gallardo společnosti showcars.cz.

… 140 aut

Velké jarní srazy pro vozy Škoda (Doksy, Želiv,Běšiny, SKODAHOME) jsou již za námi a my můžeme rekapitulovat.  14.sraz SKODAHOME.cz  se může pyšnit účastí předválečných vozů Škoda, veteránem Sears z roku 1907 a řadou hezkých vozů, kterých přijelo na 140. Nejrychlejším vozem bylo Lamborghini Gallardo, o kterém se přesvědčil i Olin při jeho projetí. Nyní již začínáme pracovat na podzimním setkání, kde je opět připravená orientační soutěž a prvních 77 aut dostane pamětní plaketu TOP77.

Závěrem bychom rádi ještě poděkovali všem partnerům, kteří nám pomohli tento sraz realizovat.

MICHELIN, MOGUL, AAA Auto, Auto Kelly, BOSS audio systems, LevnePneu.cz, OB Autodíly.cz, IPAK Tonery, ABREX, levne-autodily-skoda.cz, SKODAMOTOR.cz, RABUKRESOLUTiON.cz

Velká fotogalerie 14.sraz SKODAHOME.cz