Letošní trasa X. Classic Škoda Weekend 2012 vedla netradičně z Vrchlabí a na organizaci se poprvé představilo spojení 1. Pražský klub historických vozidel v AČR a Classic Car Krožek.

Classic Škoda Weekend 

První setkání (nultý ročník) vozů Škoda kategorie E,F,G se uskutečnilo v roce 2002 a již rok nato se jel první ročník Classic Škoda Weekend.  Letos již desátý ročník pořádal  1. Pražský klub historických vozidel v AČR a Classic Car Krožek. Změnou byl i start, který nebyl v Mladé Boleslavi, aly přesunut do Vrchlabí.

Car Club restaurantu

Letošní start Classic Škoda Weekend odstartoval netradičně z Vrchlabí. Sraz pro soutěžící byl na parkovišti u Car Club restaurantu.  Zde návštěvník najde malé muzeum, kde hraje svůj prim hlavně další česká značka Tatra, ale i úžasně stylovou restauraci. Její prostředí vás přenese do doby minulé, nebo spíše do doby dávno minulé.  Připadáte si, že se nacházíte ve staré garáži a žasnete nad starými čerpacími stojany.

Cestou, necestou …

Trasa soutěže vedla z Vrchlabí, křížem krážem přes Český ráj cestou, necestou až do cíle k Liberci do Hamru na Jezeře. Každý účastník musel zapomenout na dálnice, ale i na silnice první třídy. Trasa vedla po cestách, které znají snad pouze domorodci, ale o to více si posádky užívaly krás země České. Zvláště průjezd Českým rájem okolo Trosek, Skalního města nebo zámku Hrubá Skála, který byl postaven na místě gotického hradu Skála, jehož vznik se datuje rokem 1350.

Hamr na Jezeře

Než jsme dojeli do cíle, byl v pivovaru Svijany naplánován oběd, kde na každou posádku čekal výborný guláš. Odtud již vedla cesta, necesta do cíle v Hamru na Jezeře. To je obec mezi Horeckým a Hamerským rybníkem, prvně zmíněná v r. 1322 v písemnostech Mikuláše z Útěchovic. Nalezení cílového místa v Hamru na Jezeře bylo ze strany pořadatele tak trochu utajené, ale nakonec v něm skončily všechny posádky (mimo jedné, problémy s palivovým čerpadlem).

A kdo byl vítězem?

Jak to bývá ve veteránských soutěžích, jsou jimi všichni, kdo přijedou do cíle. Cestou posádky plnily dva úkoly, vyplnily několik otázek a v cíli si tužkou projely trasu nakreslenou na papíře, ale viditelnou přes zrcadlo. To už zábava vrcholila a pořadatelé počítali výsledky.  Pro vítěze byla připravena nezvyklá putovní cena v podobě neidentifikatelného plechového auta.SKODAHOME.cz byl mediálním partnerem akce a měl na startu i svého zástupce.

SKODAHOME.cz

Olin ráno před stratem X. Classic Škoda Weekend 2012 udělal zásadní změnu. Místo přihlášeného vozu Škoda 1000 MBG z roku 1967, zvolil druhý veterán Škoda 100 z roku 1972. Ač Hundertka byla právě po nasazení jiného motoru, který nebyl ještě řádně vyzkoušen, absolvovala trasu dlouhou 336 kilometrů na jedničku. Nakonec celkově 4. místo, báječní lidé, krásná krajina zpříjemnily sobotní den na Classic Škoda Weekend. Cestou zpět do Prahy jsme ještě zastavili u Čertových hlav, které tajemně osvětlovalo zapadající slunce.

Velká fotogalerie X. Classic Škoda Weekend 2012