Jako každý rok se v půli června v Kolíně na Karlově náměstí sjíždějí veteráni. Letos zde odstartovala již 28. Kolínská plaketová jízda.

Plaketová jízda

Svůj název Plaketová jízda získala proto, že každý z účastněných dostane pamětní plaketu. Do soutěže byla přijata historická vozidla kategorie A-F, tj. do roku výroby 1970. Po dohodě s pořadateli, se na startu objevily i mladší vozy. Zvláště vozidla značky Wartburg, díky vlastní kategorii mohly mít rok výroby až 1987.

Letos pořadatelé připravili orientační soutěž, rozdělenou do dvou etap. Na startu v Kolíně všechny posádky dostaly šipkový itinerář, podle kterého jely do Rožďalovic, kde byla polední přestávka a start do druhé etapy s cílem opět na Karlově náměstí v Kolíně.

Žehuňský rybník

Po odstartování na Karlově náměstí v Kolíně každá posádka dostala další instrukce a rychle se musela z orientovat, kudy jet a kde jsou kontroly. Na trase bylo několik samokontrol a první kontrola s vědomostním testem nás čekala u Žehuňského rybníku. Zde každá posádka musela zodpovědět pět otázek. Další kontrola čekala v Městci Králové, kde hlídka Veřejné bezpečnosti zkontrolovala povinnou výbavu a zeptala se na pět důležitých telefonních čísel. Cíl první etapy pak byl v Rožďalovicích.

Muzeum klasického knihařství

Všichni veteránisti, kteří dojeli do cíle první etapy se seřadili na náměstí v Rožďalovicích a rozprchli se na oběd. My jsme navštívili místní hostinec, kde jsme si mohli vybrat kance „s šípkovou“ nebo „se zelím“.  Ano, všem se vybaví film Bohumila Hrabala „Slavnosti sněženek“. K pití bylo nabízeno Postřižinské pivo, což nás dostává k dalšímu filmu z pera B. Hrabala. Po obědě následovala velmi zajímavá prohlídka Muzea klasického knihařství.

Návrat do Kolína

Kolem třetí byla odstartována druhá etapa jízdou zručnosti a další kontrolní test příslušníků Veřejné bezpečnosti. Jízda zručnosti začínala hodem pístních kroužků na kužel, jízdou po prkně pravou stranou auta a převezením kelímku s vodou na policejní plácačce. Cestou do Kolína, která opět proběhla podle šipkového itineráře byla opět samokontrola. Na určitém kilometru poznat objekt na levé straně cesty,což byl místní hřbitov.

Karlovo náměstí v Kolíně

Cíl byl opět na Karlově náměstí v Kolíně, kde po příjezdu byla organizátory i připravená večeře, po které následovalo předání pohárů vítězům. Za SKODAHOME.cz se na 28. Kolínské plaketové jízdě objevil již potřetí Olin a jeho Škoda 1000 MBG. Navigátora mu tentokrát dělal vnuk Tomášek (3,5 roku) a své role se zhostil na výbornou. A nakonec musíme pochválit i hostinec v Rožďalovicích, kde jsme si dali kance „s šípkovou“ omáčkou.

Velká fotogalerie 28. Kolínská plaketová jízda