Ach ouvej! Pokud vaše peněženka krvácí vždycky, když tankujete, proč nezkusit tyto drobné, ale účinné změny v jízdních návycích? Ušetříte palivo, a tedy i své peníze, a navíc učiníte vstřícné gesto vůči životnímu prostředí.

TIP 1 Jezděte plynule

Udržujte svou jízdu plynulou a rovnoměrnou, abyste se vyhnuli energeticky náročným přechodům. Jezděte konstantní rychlostí, vyhýbejte se rychlým startům i zastavením, které vyžadují větší práci vašeho motoru.

TIP 2 Hlídejte si otáčky

Přeřaďte rychlost, jakmile otáčkoměr ukazuje mezi 2 000 a 2 500 otáčkami. Udržíte tak minimální možné otáčky a optimální práci motoru.

TIP 3 Kontrolujte tlak huštění

Správný tlak huštění vašich pneumatik je nezbytný, protože podhuštěné pneumatiky zvyšují spotřebu paliva a přehuštěné pneumatiky mají menší přilnavost.

TIP 4 Monitorujte situaci

Neustále monitorujte situaci před vozidlem, kam až to váš dohled umožňuje, a předvídejte, co může přijít. Je to nezbytné nejen pro vaši bezpečnost, ale zachováte si tak rovněž svou konstantní rychlost a vyhnete se nadbytečné spotřebě paliva.

TIP 5 Klimatizujte s mírou

Užívejte střídmě klimatizace, zvláště ve městě, kde vzduchové filtry pracují naplno a čerpají tak velké množství energie.

TIP 6 Při vysokých rychlostech nechávejte zavřená okna

Na dálnici i jediné otevřené okno zvyšuje spotřebu paliva, protože vnikající vzduch funguje jako odpor.

TIP 7 Stojíte? Vypněte motor.

Dělejte to jako řidič taxíku na stanovišti a vypněte motor, pokud je vozidlo v nečinnosti, jako například v dopravní zácpě či před přejezdem, a to na dobu, která je v dané situaci bezpečná.

TIP 8 Zbavte se všeho přebytečného

Minimalizujte svůj náklad. Velikost zatížení vozidla je přímo úměrná spotřebě paliva a množství produkovaných emisí škodlivých plynů. Vždy jezděte bez zahrádky a střešních boxů, pokud je právě nevyužíváte. Fungují jako aerodynamická brzda. 

TIP 9 Neužívejte elektronické přístroje

Omezte užívání přístrojů s nabíjením, jako jsou mobilní telefony a MP3 přehrávače. Spotřebovávají energii, a tedy i palivo. Vyhněte se užívání vašich elektronických přístrojů ve vozidle. 

TIP 10 Možná vůbec nejdůležitější…

Vyberte si energeticky úsporné pneumatiky. Vaše pneumatiky mohou významně ovlivnit celkovou spotřebu paliva. Čtvrtina každé nádrže je spotřebována právě pneumatikami. Škodahome.cz doporučuje značku Michelin.

S těmito tipy můžete vyrazit na cestu s dobrým pocitem, že jste ušetřili své peníze za palivo a zároveň udělali dobrou věc pro životní prostředí. Je skutečně tak jednoduché dostat se z místa A do místa B a spotřebovat při tom méně energie.