Letošní SLET eMBeiXu se opět vrátil do rodiště vozů s okřídleným šípem ve znaku. Po loňském maďarském Balatonu přivítala embéčka Mladá Boleslav s mezinárodní účastí.

SLET eMBeiXu

Na boleslavském Staroměstském náměstí se objevilo na tři desítky vozů, mezi kterými nechyběla kompletní řada embéček (MB, MBX, MBG) a přijely i další modely Š100, 110, 120 nebo hezká Škoda 1201. Nejvíce účastníků bylo z Čech, ale přijely i zahraniční posádky ze Slovenska, Německa, Dánska a Švédska.

Škoda Sedan 1201

Nejzajímavějším maskotem srazu byl veterán Škoda Sedan 1201, který byl čerstvě renovován a vypadal, jako když sjel právě z výrobní linky. Zároveň dostal čestné startovní číslo 1 a stal se také symbolem pivní etikety „Vratislavský Sedan“. Zároveň se na Boleslavském náměstí v České premiéře představil koncept BT Etape od firmy Benet, jenž měl premiéru na autosalóně v Lipsku.

Fotogalerie SKODAHOME.cz SLET eMBeiXu 2012

Český ráj

Celé dopoledne byly vozy vystavené na slunném mladoboleslavském náměstí a půl hodiny po poledni odstartovalo první auto do orientační rally, která posádky romantickou jízdou zavedla do Českého ráje. První část rally byla zakončená na Hoškovickém letišti, kde proběhly i první soutěže. První byl slalom, který se jel na zpátečku a druhý byl sprint na 50 metrů. Zde museli soutěžící svůj stroj dotlačit vlastní silou do cíle. Nejsložitější to měla posádka Sedanu 1201, který váží 1,5 tuny. Další spojovací etapa vedla po okolí zámku Sychrov, kde plnili soutěžící vědomostní test. Otázky směřovaly na novinku,na nejmenší škodovku Citigo. Poslední částí byla jízda směrem na Liberec a vyjížďka na 110 let starý Ještěd.

Nedělní dotlačený SLET

V neděli Slet pokračoval v Automuzeu.cz ve Vratislavicích nad Nisou. Zde si účastníci prohlédli muzeum a pivovar. Opět je čekal sprint na 50 metrů. Ale tentokrát auto tlačili z kopce, museli projet zatáčku a dosáhnout stejného času jako na rovném letišti. Rozdíl časů pak tvořily trestné body. Nejlepší byly manželé Fidlerovi a jejich MBX, kteří dosáhli totožný čas a 0 trestných bodů. Tím všichni soutěžící naplnili podtext srazu „Všichni své stroje dotlačili do cíle SLETu eMBeiXu 2012“.

Všichni zvítězili

Čas potřebný na spočítání výsledků soutěžící strávili výletem historickým autobusem Karosa a tramvají dopravního podniku Liberec. Cílem bylo městské muzeum.

Výsledky MBXcup 2012:
Ondra Svoboda – Petr Svoboda č. 16 – CZ  / 28,83 trestných bodů
Ilja Marco č.15 – Sweden  /  49,33 trestných bodů
Martin Bičiště  č.5 –  CZ  /  72,73 trestných bodů
Cenu za nejlepší renovaci získalo eMBeiXo číslo 21. Majitel David Puda si odvezl skleněné eMBeiXo, které darovala a připravila firma Glass Novotný.

Fotogalerie SKODAHOME.cz SLET eMBeiXu 2012

Text: Michal Kačmár
Foto: SLET eMBeiXu 2012