Na veteránské soutěži ‚Schloss Bensberg Classics‘ se do výsledkových listin zapsalo hned několik klasických vozů značky ŠKODA. V rámci špičkově obsazené ‚Rallye Historique‘ zvítězilo elegantní kupé ŠKODA Popular Monte Carlo. Při čtvrtém ročníku veteránské

ŠKODA Popular Monte Carlo

Díky kupé ŠKODA Popular Monte Carlo zvítězil v Bensbergu skutečný automobilový klenot. ŠKODA Popular Monte Carlo pod vedením týmu ŠKODA Auto Muzea zvítězila na ‚Schloss Bensberg Classics 2012‘ v kategorii 3 „Vozy do roku výroby 1945“. Celkem bylo v letech 1936 až 1938 vyrobeno pouze 72 vozů ŠKODA Popular Monte Carlo. Šlo o zvláštní provedení modelu ŠKODA Popular – ve verzi kabriolet a kupé. Důvodem pro výrobu byl úspěch značky ŠKODA na Rallye Monte Carlo Rallye 1936. Pod kapotou vozu ŠKODA Popular Monte Carlo pracuje čtyřválcový čtyřdobý motor o zdvihovém objemu 1.386 cm3 a o výkonu 30 koní. Maximální rychlost kupé činí 110 km/h.

ŠKODA 130 RS

Také v kategorii 2 ‚Rallye Historique‘ (rok výroby 1946 až 1979, elektronika) zvítězil vůz značky ŠKODA. Zvítězil tým ŠKODA Auto Deutschland ve voze ŠKODA 130 RS.

Schloss Bensberg Classics

‚Schloss Bensberg Classics‘ se v roce 2012 konala už počtvrté. Akce je jedním z nejdůležitějších srazů historických vozů, které představují milníky v historii automobilismu. ‚Schloss Bensberg Classics‘ byla před dvěma lety přijata do okruhu ‚Louis Vuitton Classic Concours Award’ a postavila se tak na úroveň srazů v kalifornském Pebble Beach nebo v italské Villa d’Este.

Very important cars only

S mottem „Very important cars only“ se mimořádné historické vozy po tři dny (7. až 9. září) prezentovaly v překrásných kulisách barokního zámku Bensberg. Na start zhruba dvousetkilometrové ‚Rallye Historique‘, vedoucí malebným krajem Bergisches Land, se tentokrát postavilo téměř 90 historických vozů, rozdělených do čtyř kategorií. Při soutěži se jednalo hlavně o řidičskou preciznost. Hodnotila se plynulost jízdy, předepsaný úsek musel vůz absolvovat v předepsaném čase. Soutěž zahrnuje oddělené hodnocení vozů s mechanickými a elektronickými měřicími přístroji. K soutěži v roce 2012 byly připuštěny vozy do roku výroby1979.

Vedle ‚Rallye Historique‘ proběhla také soutěž ‚Concours d’Elégance‘ za účasti celé řady nejhezčích a nejvzácnějších historických vozů světa. V této soutěži představila značka ŠKODA další vzácný klenot: otevřený luxusní vůz ŠKODA 860 z roku 1932. V letech 1929 až 1933 byla celkem vyrobena necelá stovka těchto vozů.