Úspěšný den otevřených dveří proběhl 6. října v závodě ŠKODA AUTO Kvasiny: Do zákulisí výroby automobilů ve východních Čechách se podívalo téměř 24.500 návštěvníků – zaměstnanců společnosti ŠKODA s rodinami a přáteli, zájemců z řad místních obyvatel a fan

24.500 návštěvníků

Největšímu zájmu se v Kvasinách dle očekávání těšila oblast výroby. Návštěvníci se zajímali zejména o svařovnu a montáž. Na dni otevřených dveří se ale představily i další oblasti závodu – od technického vývoje přes personalistiku a logistiku až po kvalitu.

ŠKODA AUTO Kvasiny

V Kvasinách v současné době z linky sjíždějí modely ŠKODA Superb a ŠKODA Yeti. Denní výroba činí celkem 650 vozů v třísměnném provozu. „Kvasiny jsou důležitým pilířem výroby vozů značky ŠKODA. Srdce značky ŠKODA bije v České republice a my se pomocí vysokých investic postaráme o to, aby tomu tak bylo i v budoucnu,“ zdůraznil Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby a logistiky. „V rámci naší růstové strategie 2018 budeme v příštích letech vyrábět více vozů. Závod v Kvasinách k tomu rozhodující měrou přispěje,“ dodává Oeljeklaus. V souladu s tímto cílem automobilka rozšiřuje své kapacity na celém světě – tedy i v Kvasinách. V současné době se staví nová logistická hala, příští rok má být rozšířena svařovna. Už předtím byla rozšířena výrobní kapacita modelu Yeti na dvojnásobek – 100.000 vozů ročně.

„Tak velký zájem veřejnosti nás velmi těší,“ říká Pavel Richter, vedoucí výroby vozů v Kvasinách. „Dnem otevřených dveří jsme chtěli veřejnosti poskytnout příležitost blíže se seznámit s naší prací a chtěli jsme tak poděkovat i našim zaměstnancům za jejich skvělou práci.“

ŠKODA Motorsport

O své práci informoval i tým ŠKODA Motorsport a další organizace, například Odborový svaz OS KOVO a zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA. V rámci akce automobilka podpořila také Unicef a další lokální sociální projekty, které rovněž dostali možnost v Kvasinách prezentovat sebe a své cíle a požádat tak návštěvníky o podporu. O dobrou náladu se v sobotu postaral pestrý program s hudebním doprovodem skupin Mandrage, K2, 4 Watty a Moniky Absolonové. Kromě toho mohli návštěvníci sledovat vznik prototypu vozu. Myslelo se i na nejmenší návštěvníky. Pro děti byly připravené skákací hrady, umělecká dílna nebo veselé líčení.

Naposled otevřela česká automobilka brány svého hlavního závodu v Mladé Boleslavi v dubnu loňského roku, a to u příležitosti 20. výročí spolupráce s koncernem Volkswagen. Předtím se Den otevřených dveří konal v květnu 2009 v českém závodě ve Vrchlabí u příležitosti 100. výročí založení podniku. V Kvasinách se Den otevřených dveří konal naposledy v září 2006.

ŠKODA Superb

Se zhruba 4.200 zaměstnanci je závod ŠKODA AUTO Kvasiny jedním z nejdůležitějších zaměstnavatelů v regionu. ŠKODA AUTO navíc podporuje i řadu projektů v kulturní, sportovní a sociální oblasti. Závod má dlouhou tradici, automobily se tu vyráběly už na počátku 30. let minulého století, mimo jiné i vůz JAWA 700. Prvním vozem značky ŠKODA, vyráběným v Kvasinách, byl v roce 1947 model ŠKODA Superb. Následovaly modely ŠKODA Felicia (1958-1964), ŠKODA 110 R Coupé (1970-1980) a řada vozů ŠKODA 797 v provedeních Felicia, Pick-up, VW Caddy (1995-2001). V roce 2001 byla zahájena výroba vozu ŠKODA Superb, v roce 2009 pak výroba modelu ŠKODA Yeti. Navíc se tu vyrábí karoserie modelu ŠKODA Roomster, jehož konečná montáž v současné době probíhá v závodě Vrchlabí.

Závod v Kvasinách je integrální součástí společnosti ŠKODA AUTO, spolu s českými závody v sídle společnosti v Mladé Boleslavi a ve Vrchlabí. K výrobě vozů pro důležité růstové trhy, tedy pro Čínu, Indii a Rusko, ŠKODA AUTO navíc využívá i další lokální výrobní kapacity.