Na jubilejní desátou Svatováclavskou jízdu veteránů přijelo do Mladé Boleslavi na 150 účastníků, kteří se sjížděli již od brzkých ranních hodin.

Svatý Václav

Svatý Václav se narodil v r. 907 jako syn českého knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry. Jako kníže po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem dokázal zachovat suverenitu českého státu a založil chrám sv. Víta, hlavní kostel knížectví. Byl zavražděn ve (Staré) Boleslavi v sídle svého bratra Boleslava, který díky tomu převzal vládu. Po smrti začal být Václav uctíván jako svatý pro svou zbožnost a posmrtné zázraky. Později se stal symbolem českého státu, např. v Kodexu vyšehradském, na mincích nebo na Myslbekově pomníku.

Svatováclavská jízda

V Mladé Boleslavi se konala již desátá jubilejní Svatováclavská jízda veteránů, které se zúčastnilo na 150 automobilů a motocyklů. Samotní účastníci jízdy se na již v brzkých ranních hodinách sjížděli na Staroměstské náměstí (Mladá Boleslav), kde byl připraven malý program (ukázková jízda na velocipedech, mažoretky) a v půl desáté se vydala kolona veteránů na spanilou jízdu městem.

Městský stadion

Historické motocykly a automobily absolvovaly dva okruhy po Mladé Boleslavi, aby svoji jízdu zakončily na městském stadionu. Cestou veterány obdivovaly stovky lidí a další přišli do prostor městského stadionu, kde zblízka obdivovali již zaparkované historické stroje.

Škoda Auto

Svojí troškou do mlýna přispěla i automobilka s okřídleným šípem ve znaku. Ta přivezla několik nádherných kousků ze svého muzea a absolvovala s nimi Svatováclavskou jízdu. Ostatně značka Škoda měla v 10. Svatováclavské jízdě největší zastoupení a nechyběli ani zástupci SKODAHOME.

Velká fotogalerie 10. Svatováclavská jízda