Doma inovativně, na cestách v budoucnu mimořádně šetrně k životnímu prostředí: Obojí platí pro Bohumila Lhotu, vítěze české ceny ‚E.ON Energy Globe Award‘. V rámci „ekologických Oskarů“ byl oceněn jeho dům šetrný k životnímu prostředí, přihlášený v katego

Škoda Citigo CNG Green tec

„Prostřednictvím vozu Citigo CNG uvádí ŠKODA na trh první model značky poháněný zemním plynem,“ říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA odpovědný za výrobu a logistiku. „Citigo CNG stanovuje nová měřítka v oblasti ochrany životního prostředí. Pro vítěze ‚E.ON Energy Globe Award ČR’ nemohla být zvolena vhodnější hlavní cena,“ řekl Oeljeklaus při slavnostním předání cen v Praze. Předání hlavní ceny celkovému vítězi bylo součástí generálního partnerství značky ŠKODA letošního ročníku ‚E.ON Energy Globe Award ČR‘.

ŠKODA Green tec

Citigo CNG Green tec dosahuje emisí 79 g CO2/km. Tuto nízkou hodnotu umožňuje palivo – zemní plyn – a technologie ŠKODA Green tec s prvky, jako jsou systém Start-Stop, rekuperace brzdné energie a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Městský vůz s motorem o výkonu 50 kW (68 koní) spotřebuje pouze 2,9 kg zemního plynu na 100 km. Dojezd vozu činí 550 km (350 km na plyn, 200 km na benzin z přídavné nádrže, kterou je vůz rovněž vybaven). S motorem je spojená pětistupňová manuálně řazená převodovka. ŠKODA Citigo CNG Green tec bude na český trh uvedena pravděpodobně na konci roku 2012.

Zemní plyn

ŠKODA předala k ročnímu bezplatnému používání vozy Citigo spalující zemní plyn také vítězům šesti dílčích kategorií. Vyznamenány byly projekty šetřící energii: zcela soběstačný a na inženýrských sítích nezávislý dům, částečně zapuštěný pod zem, systém hospodaření s vodou na horské chatě na Kleti, nemocnice, pražská základní škola a exkurzní centrum kogenerační výroby. Průběh slavnostního předání cen vítězům odvysílal televizní program ČT1 o uplynulém víkendu.

Energy Globe Awards

Ocenění ‚Energy Globe Awards‘ platí za jedna z nejvýznamnějších v oblasti ochrany životního prostředí, v současné době jsou udělována ve více než 100 zemích světa. Cena vznikla v roce 1999 díky rakouské iniciativě. Vyznamenávány jsou projekty, jejichž existence přispívá k ochraně životního prostředí. V České republice jsou ceny udělovány od roku 2009. Hlavním iniciátorem je energetická společnost E.ON, ŠKODA je generálním partnerem. Letos se účastnilo 165 projektů v celkem sedmi kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil.

Celkový vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2012 a současně vítěz kategorie Kutil, který získá vůz ŠKODA Citigo CNG Green tec:

Název projektu: Ekologický dům do extrémních podmínek
Předkladatel: Bohumil Lhota

Vítězové jednotlivých kategorií (získávají Citigo CNG Green tec k ročnímu bezplatnému užívání):

Kategorie: Země
Název projektu: Ostrovní dům
Předkladatel: Ing. arch Pavel Fojt

Kategorie: Oheň
Název projektu: Nemocnice Nové Město na Moravě – energetické úspory se zárukou
Předkladatel: AB Facility a.s.

Kategorie: Voda
Název projektu: Projekt vodního hospodářství – Horská chata Kleť
Předkladatel: JUDr. Ladislav Faktor

Kategorie: Vzduch
Název projektu: Ekologicky vstřícné hotelnictví; společenská odpovědnost a ekologie začíná prvně u člověka
Předkladatel: Hotel ADRIA Praha

Kategorie: Mládež
Název projektu: Komplexní projekt úspor spojený se soutěží o energeticky nejúspornější ZŠ v Praze 13
Předkladatel: ENESA a.s.

Kategorie: Obec
Název projektu: Exkurzní centrum kogenerační výroby
Předkladatel: Tepelné hospodářství Trhové Sviny, spol. s r.o.