Pět hvězd v testech Euro NCAP je oceněním mimořádné bezpečnosti modelu ŠKODA Rapid. Nový kompaktní rodinný vůz značky ŠKODA testovací komisaře přesvědčil nejen v oblastech ochrany dětí a dospělých na palubě, ale body získal i za ochranu chodců či přítomno

ŠKODA Rapid – pět hvězd od Euro NCAP

„ŠKODA Rapid patří mezi nejbezpečnější vozy ve svém segmentu,“ říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast Technického vývoje. „Výsledky nezávislých testů Euro NCAP to potvrzují. Náš nový kompaktní model je ideálním rodinným vozem: Nabízí dostatek místa pro cestující i jejich zavazadla, je funkční, kvalitní a poskytuje vynikající bezpečnostní standard,“ dodává Dr. Welsch.

Vedle bezpečnosti nová ŠKODA Rapid přesvědčí také svým výrazným designem, vynikajícím poměrem ceny a nabízené hodnoty, a úspornými motory. V segmentu kompaktních rodinných vozů model stanovil nová měřítka prostornosti a elegance. Zákazníky oslovuje “Simply Clever” řešeními, moderní technikou, vysokou hospodárností a rozsáhlou standardní bezpečnostní výbavou. ŠKODA Rapid doplňuje modelovou paletu značky ŠKODA mezi řadami Fabia a Octavia.

Pětihvězdičkový výsledek hodnocení bezpečnosti dospělých i dětí na palubě, podle Euro NCAP, to potvrzuje. „ŠKODA vyrábí auta pro lidi. Technika tu není samoúčelná, ale zvyšuje bezpečnost a komfort řidiče a posádky. Těší nás, že hodnocení Euro NCAP tento náš přístup ocenil,“ říká Dr. Welsch.

Euro NCAP ocenil vysokou úroveň bezpečnosti

První nezávislá ocenění modelu ŠKODA Rapid ze strany médií potvrzují kvalitu vozu. Více než 110.000 čtenářů motoristického časopisu AUTO ZEITUNG zvolilo novou kompaktní limuzínu značky ŠKODA vítězem kategorie ‚Nejvýhodnější auto‘, udělované v rámci ankety ‚Auto Trophy 2012‘. Dalším oceněním pro Rapid je třetí místo za BMW řady 3 a Lexusem GS v kategorii ‚střední/vyšší třída‘ v anketě ‚Zlatý volant 2012‘ časopisu AUTO BILD.

Velmi dobré hodnocení získala ŠKODA Rapid od Euro NCAP v oblasti ochrany dospělých pasažérů. Kompaktní model dosáhl 94 % z maxima možných bodů. Skvěle si Rapid vedl jak při čelním, tak bočním nárazu; dokonce i z náročného testu bočního nárazu do sloupu vyšly testovací figuríny téměř nedotčené.

Velice dobrých výsledků dosahuje ŠKODA Rapid v hodnocení bezpečnosti dětí. Vůz získal maximální možný počet bodů v dynamických testech za ochranu tříletých dětí. Figurínám, upoutaným na zadních sedadlech v dětských sedačkách se systémem Isofix z nabídky ŠKODA Originálního příslušenství, přední ani boční náraz neublížil. V celkovém součtu si Rapid za bezpečnost dětí vysloužil 80 % z maximálního možného počtu bodů.

Pozitivně na modelu ŠKODA Rapid Euro NCAP zhodnotil také ochranu chodců. Za vlastnosti nárazníku při nárazu získal model bodové maximum. Nárazník je konstruován tak, že v případě kolize je maximálně redukován jeho účinek na nohy chodců. Nejlepší hodnocení vykazuje také kapota především v místech, kam by mohla narazit hlava dítěte.

Asistenční systémy

Také osazení modelu Rapid elektronickými asistenčními systémy přispělo k hodnocení pěti hvězdami. Vyzdvižena byla zejména elektronická kontrola stability ESC a signalizace nezapnutých bezpečnostních pásů na sedadlech řidiče a spolujezdce, které jsou v zemích EU součástí standardní výbavy.

Udělené maximálního počtu hvězd v nezávislých testech Euro NCAP potvrzuje celkovou vysokou úroveň bezpečnosti vozu ŠKODA Rapid. V oblasti pasivní bezpečnosti je posádka v případě kolize chráněna rozsáhlým bezpečnostním paketem. Do něj patří mimo jiné přední, boční a hlavové airbagy, výškově stavitelné tříbodové bezpečnostní pásy s předpínači a hlavovými opěrkami. Přesvědčivý výkon při nehodě vůz podává také díky tuhé karoserii.

Součástí sériové výbavy vozu ŠKODA Rapid pro země EU je systém ESC, včetně ABS. Dlouhý rozvor, precizní podvozek a tuhá struktura karoserie poskytují základ stabilních jízdních vlastností. Úroveň aktivní bezpečnosti vozu ŠKODA Rapid dále zvyšují prvky jako kontrola tlaku v pneumatikách (TPM), mlhové světlomety s corner funkcí nebo asistent pro rozjezd do kopce (HHC).

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé sdružení evropských ministerstev dopravy, automobilových klubů, pojišťoven a organizací na ochranu spotřebitele. Organizace provádí nárazové zkoušky nových typů automobilů a vyhodnocuje jejich bezpečnost.