Ze dvou nejvzdálenějších měst, skotského Glasgow a dánské Kodaně v sobotu 26. ledna odstartovala letošní již 16. ročník Rallye Monte Carlo Historique. V neděli se připojili startující z Barcelony, Remeše a samozřejmě Monte Carla, které doplnilo pětici sta

Rallye Monte Carlo Historique

K letošnímu ročníku je přihlášeno celkem 311 posádek 29 národností, zejména z Evropy, k nejvzdálenějším patří Austrálie, Japonsko, Kanada, Izrael, USA či Egypt, každoročně přibývá soutěžících z východní Evropy. Startovní listina zahrnuje 47 různých značek, k nejoblíbenějším patří Porsche a dále Lancia, Alfa Romeo a Renault Alpine.

Hvězdnou sestavu vyslal při příležitosti 40. výročí trojnásobného vítězství v Rallye Monte Carlo 1973 tým Renault Classic s vozy Alpine A110. Na startu se objeví především legendární Jean-Claude Andruet se spolujezdkyní “Biche” (Michèle Espinosi-Petit), vítězná posádka z roku 1973 bude pilotovat Alpine A110 – 1600, dalším atraktivním členem týmu je bezpochyby Jean Ragnotti, který Monte Carlo vyhrál v roce 1981 s Renaultem 5 Turbo a představí se s nejsilnější verzí A110 – 1800. Trojici startující s A110-1300 tvoří Jean Vinitier, mj. třetí z Monte Carla 1970, zejména okruhový jezdec, ale i rallyový mistr Francie 1985 Alain Serpaggi a testovací jezdec Carlos Tavares.

Mezi posádkami je mnoho dalších zajímavých soutěžících, všichni příznivci si mohou prostudovat startovní listinu. Za zmínku však jistě stojí Daniel Elena, spolu se Sebastienem Loebem devítinásobný mistr světa, kterého za volantem Peugeotu 104 ZS bude navigovat Olivier Campana.

Škoda 130 RS

Českou republiku budou opět reprezentovat Karel Mach a Jan Bláha se svým vozem Škoda 130 RS v barvách Rallye Monte Carlo 1977 týmu ČK motorsport, kteří mají za sebou již úspěšně dokončené dva ročníky. A jak je již zvykem, jihočeský tým opět zvolil zajímavé startovní místo, kterým je po alžírském Marrákéši z roku 2011 a polské Varšavě z loňského roku právě skotský Glasgow.

Glasgow dříve sloužil jako výchozí místo pro závodníky Rallye Monte Carlo od roku 1949 až do roku 1973. V letošním roce se k britským posádkám připojí kromě naší dvojice i soutěžící z Austrálie, Malty a Francie. Přestože přihlášených je pouze devět posádek, kolem dalších 40 vozů by mělo v doprovodné akci absolvovat stejnou trasu se soutěžícími po britských ostrovech.

Na Karla s Honzou a jejich stotřicítku tak čeká největší porce kilometrů na cestě z Glasgow přes kanál z Doveru na cestě do francouzského Sanit Nazaire en Royans, kde se v letošním roce všechny posádky v pondělí ráno sjedou ke společným etapám historického Monte Carla.

Tisková správa ČK motorsport

http://youtu.be/Ef3dxGyfP34