Kdo maže, ten jede. Tento slogan přesně charakterizuje nové, moderní oleje MOGUL z firmy Paramo. Mazání motoru je důležité, a dokáže výrazně prodloužit jeho trvanlivost.

Trocha historie i současnosti firmy Paramo

Již naši otcové používali české oleje značky MOGUL. Základy závodu na destilaci a následnou rafinaci petroleje z ropy sahají ještě do rakousko-uherského mocnářství. Zakladatel David Fanto si pro svůj záměr vybral Pardubice, kde byla nejen voda a železnice, ale i rozvětvený průmysl. Dnes je Paramo součástí Unipetrolu, přední české skupiny podnikající v oblasti zpracování ropy a petrochemické výroby, a patří tím částečně i do rodiny nadnárodního uskupení PKN Orlen. Paramo se v současné době zaměřuje zejména na olejářskou výrobu. Základové oleje vyráběné převážně z ruské ropy v rafinerii Unipetrolu se dál zpracovávají na redestilační koloně v Kolíně, kde vznikají již hotové a velice ceněné základové oleje skupiny III. Ty se dál mísí s aditivy do podoby finálních mazacích olejů tradiční české značky MOGUL nebo se prodávají i konkurenčním olejářským firmám v Evropě. Kvalitu olejů z produkce Paramo dokazuje i nezávislý průzkum společnosti Factum Invenio, dle kterého má značka MOGUL známost více než 70% a k jejímu používání se hlásí třetina českých řidičů, což je nejvíce ze všech značek, které oleje na našem trhu nabízejí.

Soutěžní formulář

Kdo maže, ten jede

Mazání motoru je velmi důležité. Existuje několik zásad, které je nutné při výměně oleje dodržovat. Při výběru oleje je nutné dodržovat specifikace dané výrobcem vozidla. Nejdříve hledejte viskozitní třídu dle SAE. U starších vozů to může být například 10W-40 nebo dokonce 15W-40. U novějších vozů to bude 5W-40 nebo 5W-30. Když máte jasno ve viskozitě, tak hledejte tzv. výkonovou specifikaci. V Evropě se nejvíce uplatňuje klasifikace olejů dle ACEA (Sdružení evropských výrobců automobilů). Hledejte značení složené z písmen A,B,C a čísel 1 až 5. Například ACEA A1/B1 nebo A3/B3 nebo A3,B3,B4 nebo A5/B5 nebo C3 nebo C2 nebo A3,B4,C3 apod. Značení písmeny A,B,C charakterizuje oleje pro benzinové a naftové motory osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel. Někteří výrobci aut uvádějí i své vlastní firemní specifikace. U automobilů skupiny VW naleznete u starších aut například specifikaci VW 502.00/505.00/505.01 nebo VW 501.01/505.00 apod. Nejnovější specifikace olejů dle VW, která nahrazuje všechny předešlé specifikace je nyní VW 504.00/507.00.

Uvádíme příklad na osobním automobilu ŠKODA OCTAVIA nebo ŠKODA FABIA s motorem 1.9/77kW TDI PD. V návodu k obsluze najdeme doporučení na olej firemní specifikace VW 507.00. V tomto případě nemusíme ani hledat viskozitní třídu. K dispozici máme například olej MOGUL 5W-30 EXTREME LFIII s těmito specifikacemi: SAE 5W-30, VW504.00/507.00, ACEA C3, API SM/CF, MB 229.51, BMW Longlife-04, Fiat 9.55535-S1, Porsche C30, PSA B71 2290. Vidíme, že značení oleje obsahuje naši požadovanou specifikaci VW 507.00, takže můžeme olej bez problémů použít.

Oleje MOGUL EXTREME

Pro širokou motoristickou veřejnost je určena řada MOGUL EXTREME, kterou lze koupit například v síti čerpacích stanic Benzina, Pap Oil, Eurooil atd. Tato řada zahrnuje zejména kvalitní syntetické oleje, které mají lepší tekutost v celém teplotním rozsahu, což ve výsledku znamená daleko menší spotřebu paliva. Vyšší výkonová rezerva a odolnost proti stárnutí je výhodou číslo dva. A v neposlední řadě jsou syntetické motorové oleje stabilnější při vyšších teplotách.

Soutěžní formulář

Pravidla soutěže

V letošní soutěži opět vylosujeme tři výherce, z nichž každý dostane 5 litrů oleje z řady EXTREME a malý dárek produktů MOGUL. Každý soutěžící, který správně odpoví na všechny otázky postoupí do finále, kde budou vylosováni tři vítězové (max.3 odpovědi na soutěžícího). Uzávěrka soutěže bude 28.února 2013 a do konce týdne oznámíme i vítěze. Cena bude buď zaslána poštou, nebo osobně předána na 16.srazu SKODAHOME.cz. Zde budou opět představeny oleje MOGUL, a někteří z vás si je budou moci odvést pro své motorové miláčky.

Soutěží se o oleje: MOGUL 5W-30 EXTREME, MOGUL 10W-40 EXTREME, MOGUL 15W-40 EXTREME

Soutěžní otázky:

Jsou oleje řady MOGUL EXTREME vhodné do motorů VW?:
A-ANO
B-NE

Jakou řadu olejů používá Roman Kresta v závodním voze ŠKODA Fabia S2000?:
A- EXTREME
B- Moto
C- Professional

Kdy vznikla firma PARAMO?
A- 1889
B- 1918
C- 1927

Soutěžní formulář