ŠKODA Rapid od 1.řijna 2013 sjíždí z linky i na Ukrajině. ŠKODA zahájila výrobu tohoto modelu v ukrajinském závodě Eurocar v Solomonovu. Prodej bude na ukrajinském trhu zahájen již koncem března. ŠKODA Rapid oslovuje zákazníky nabídkou prostoru, vynikajíc

ŠKODA na ukrajinském trhu

Ukrajina je pro českou automobilku důležitým růstovým trhem. V uplynulých třech letech ŠKODA své prodeje v této východoevropské zemi téměř zdvojnásobila. V roce 2012 zvýšila ŠKODA meziročně počet dodávek o téměř 32 procent na 14.400 vozů. Podíl značky ŠKODA na ukrajinském trhu v uplynulém roce vzrostl na rekordní hodnotu 6,6 procent (2011: 4,9 procent). Zdaleka nejprodávanějším modelem značky ŠKODA přitom byla ŠKODA Octavia se zhruba 8.900 vozy. Octavia je na ukrajinském trhu současně nejprodávanějším modelem ve své třídě.

ŠKODA Rapid

Jakožto globální projekt je ŠKODA Rapid důležitým pilířem Růstové strategie ŠKODA 2018. „Model ŠKODA Rapid byl vyvinut s využitím maximálních synergií pro celosvětové použití,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Tento vůz má pro náš mezinárodní růst velký význam, posílí naši pozici také v nově industrializovaných zemích. Zahájení výroby a prodeje na Ukrajině je důležitým krokem na této cestě,“ dodává Vahland.

Závod v Solomonovu v blízkosti slovensko-ukrajinské hranice je již čtvrtým závodem na světě vyrábějícím model ŠKODA Rapid. Výroba zde probíhá v režimu SKD (Semi-Knocked-Down). Od podzimu 2012 je tento model uváděn na trhy ve střední a západní Evropě, vůz se vyrábí v hlavním českém výrobním závodě v Mladé Boleslavi. V indickém Pune se indická varianta modelu Rapid vyrábí již od konce roku 2011. Koncem roku 2012 byla zahájena výroba tohoto modelu v čínském závodě společnosti Shanghai Volkswagen, prodej bude zahájen ještě v prvním čtvrtletí roku 2013. Na rok 2014 je naplánována výroba modelu ŠKODA Rapid také v Rusku.

Simply Clever

S modelem ŠKODA Rapid chce česká automobilka navázat na pozitivní vývoj uplynulých let. „Rapid je prostorný, elegantní a současně cenově dostupný vůz pro celou rodinu a přesvědčuje řadou Simply Clever detailů, nejmodernější technikou a vysokou hospodárností. Zkrátka, správné auto ve správný čas,“ říká Vahland. ŠKODA Rapid doplňuje modelovou paletu značky ŠKODA v prostoru mezi modely ŠKODA Fabia a ŠKODA Octavia. Při kompaktních rozměrech (délka 4,48 metru, šířka 1,70 metru) přesvědčuje tento model vynikající nabídkou prostoru a dostatkem místa pro pět osob a jejich zavazadla. K tomu je třeba přičíst i řadu Simply Clever řešení, vynikající poměr ceny a užitné hodnoty a rozsáhlou bezpečnostní výbavu. Atraktivní je také nadčasový design. Rapid je prvním modelem značky ŠKODA s novým designovým jazykem.

Od svého uvedení na evropské trhy na podzim roku 2012 získal Rapid už řadu cen. Na českém trhu byl vůz zvolen Fleetovou novinkou roku a stal se vítězem kategorie „nižší střední třída“ v hlasování veřejnosti při anketě Auto roku 2013. ŠKODA Rapid je Autem roku v Bulharsku, získal cenu Auto Trophy v Německu a Zlatý volant v Rakousku. Za svůj bezpečnostní koncept získal vůz navíc maximální ocenění v podobě pěti hvězdiček v nárazových testech Euro-NCAP.

ŠKODA Rapid je součástí největší modelové ofenzívy v historii značky ŠKODA. Do roku 2018 chce automobilka zvýšit své celosvětové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. S celkem 939.200 dodanými vozy dosáhla ŠKODA v roce 2012 nového prodejního rekordu. Ve srovnání s rokem 2011 vzrostl počet dodávek o 6,8 procent. V roce 2013 ŠKODA představí osm nových nebo přepracovaných modelů. Značka tak v ekonomicky nesnadných časech důsledně pokračuje ve své růstové strategii.