Nová ŠKODA Octavia Combi posouvá měřítka v oblasti chytře řešené přepravy mezi kompaktními kombi. Ve své třetí generaci je nejprodávanější mladoboleslavské kombi praktičtější, funkčnější a pro rodiny atraktivnější. Zaujme dostatkem prostoru pro posádku i

ŠKODA Octavia Combi

Nová ŠKODA Octavia Combi překonává prostorový standard své třídy hned v několika kategoriích. S objemem 610 litrů nabízí nejvíce místa pro zavazadla, stejně tak disponuje nejdelším interiérem a největším prostorem pro kolena vzadu. Pasažéři v nové generaci vozu Octavia Combi mají nad hlavou ještě více místa, než tomu bylo v již tak dost prostorném předchozím modelu.

Velkorysá nabídka prostoru

K řidiči a posádce je nová Octavia Combi více než velkorysá. Interiér je dimenzován tak, že svými rozměry překonává i některé vozy o třídu výše. Ve svém segmentu je Octavia Combi nepřekonatelná nejen délkou interiéru, ale také nabídkou místa pro kolena cestujících na zadních sedadlech. Vyjádřeno čísly: délka interiéru se mezigeneračně prodloužila o 33 mm na celkem 1 782 mm; prostor před koleny cestujících vzadu
vzrostl o 26 mm na současných 73 mm. Navíc nové kombi disponuje ještě větším místem nad hlavami vpředu i vzadu (vpředu: 983 mm namísto dosavadních 981 mm; vzadu: 995 mm namísto dosavadních 984 mm), kterým překonává i nedávno představený liftback Octavia. V porovnání s předchozí generací vzrostla podstatně také šířka ve výši loktů: vpředu o 39 mm na 1 454 mm, vzadu o 26 mm na 1 449 mm. Optimalizován byl v modelu Combi i prostor pro ramena: vpředu o 19 mm na 1 398 mm, vzadu o 4 mm na 1 378 mm.

Nové Combi mění definici slova „prostornost“

Rekordní hodnoty nejsou vyhrazeny pouze pro posádku. Zavazadlový prostor o objemu 610 l překonává druhou generaci modelu Octavia Combi o pět litrů; v porovnání s nedávno uvedeným liftbackem činí rozdíl dokonce litrů 20. Po sklopení zadních opěradel vzroste objem zavazadlového prostoru na rovných 1 740 litrů (dosud 1 655 l). Opěradlo zadního sedadla lze v novém voze Octavia Combi navíc pohodlně sklopit přímo ze zavazadlového prostoru. Po sklopení opěradla předního spolujezdce vznikne ložná plocha pro přepravu předmětů o délce až 2,92 metru. Páté dveře nejnovějšího kombi řady Octavia nabízejí vynikající příspřístup do zavazadlového prostoru. Výška i maximální šířka vstupního otvoru mají shodně 1 070 mm, tj. v obou případech o 9 mm více oproti předchozímu modelu. Nákladová hrana je ve výšce 631 mm, o 6 mm méně než dosud.

Nová Octavia Combi imponuje také při pohledu zvnějšku: půdorysnými rozměry je shodná s liftbackem Octavia. To znamená, že novinka je v porovnání s druhou generací o 90 mm delší (tj. 4,66 m) a 45 mm širší (1,81 metru bez vnějších zrcátek). Současně se o 108 mm prodloužil rozvor, což se projevilo jak na suverenitě stavby, tak na vnitřní prostornosti nového modelu Octavia Combi.

Promyšlená do posledního detailu

Jak je pro vozy ŠKODA typické, nová ŠKODA Octavia Combi disponuje řadou “Simply Clever” prvků. Její zavazadlový prostor tak nevybočuje ze své třídy jen velikostí, ale také promyšleností do posledního detailu. Poprvé se ve voze značky ŠKODA objevuje variabilní mezipodlaha v zavazadlovém prostoru. Jednotlivé segmenty mezipodlahy umožňují flexibilně členit zavazadlový prostor podle aktuálních přepravních potřeb do šesti různých poloh. Systém navíc poskytuje úložný prostor pro odnímatelnou krycí roletu zavazadlového prostoru i pro příčné střešní nosiče. Novinkou modelu Octavia Combi je volitelná kapsa na kabát pod roletovým krytem zavazadlového prostoru. Bundy a kabáty tak nyní lze odložit do zavazadlového prostoru, aniž by jim hrozilo zmačkání nebo znečištění.

Opěradlo zadního sedadla je možno sklopit v poměru 60 : 40. Volitelná dělicí síť zajistí, aby předměty ze zavazadlového prostoru nepadaly vpřed. Síť lze použít i při sklopených zadních opěradlech.

Jako součást sériové výbavy se v zavazadlovém prostoru nachází čtyři sklopné háčky k zavěšení nákupních tašek. Dvě lampičky v zavazadlovém prostoru zajistí přiměřené osvětlení, zásuvka s napětím 12 V pak praktický přívod proudu, například do autochladničky.

Poprvé je Octavia Combi vybavena oboustranným kobercem v zavazadlovém prostoru: při normálním provozu zaručuje kvalitní textilní povrch komfort a odpovídající vzhled. Pokud je třeba naložit turistické či lyžařské boty nebo květiny v květináčích, koberec stačí otočit. Nahoře se pak ocitne druhá, snadno udržovatelná pogumovaná strana.

Novinkou jsou takzvané Cargo elementy, které v zavazadlovém prostoru fixují například kartony a bedny a zabraňují jejich nekontrolovanému pohybu. Cargo elementy jsou ve složeném stavu uloženy v držácích za podběhy. V případě potřeby se snadno vyjmou a přichytí k podlaze zavazadlového prostoru prostřednictvím suchých zipů. Předmět, který má být fixován, se jednoduše umístí mezi Cargo prvek a stěnu zavazadlového prostoru.

“Simply Clever”

V duchu přístupu “Simply Clever” se nese také mimořádně funkční interiér nové generace modelu ŠKODA Octavia Combi. Cestující mohou využít všechny chytré prvky, známé již z liftbacku Octavia. V držáku multimediálních zařízení ve středové konzoli najde své místo mobilní telefon, nebo iPod. V odkládacích kapsách ve dveřích se nachází koš na odpadky. I držáků na nápoje je dostatek. Celkem lze v interiéru bezpečně umístit až osm lahví: po jedné lahvi o objemu 1,5 litru v obou předních dveřích, dvě lahve o objemu 0,5 litru ve středové konzoli vpředu, po jedné lahvi o objemu 0,5 litru v obou zadních dveřích a volitelně dvě lahve o objemu 0,5 litru do sklopené loketní opěrky na zadním sedadle.

V zimě také odpadne nepříjemné hledání způsobu, jak po otevření dveří nemít sníh na sedadlech: ve víčku palivové nádrže je standardně umístěna škrabka na led. Je jednoduše zasunuta do víčka a v případě potřeby tedy rychle po ruce. Své pevné místo má v nové generaci modelu Octavia také reflexní vesta, která je součástí povinné výbavy v mnoha zemích Evropy. Držák reflexní vesty je v bezprostředním dosahu řidiče, pod jeho sedadlem. Odpadá tak zdlouhavé hledání vesty v úložných přihrádkách v interiéru nebo v plně naloženém zavazadlovém prostoru.