Studenecké míle je soutěž historických vozidel, pořádaná spolkem přátel historických vozidel ve spolupráci s obcí Studenec. Jedná se o pohodovou vyjížďku historických vozidel.

Studenecké míle

Cílem akce je setkání příznivců historických vozidel, pohodová vyjížďka Podkrkonoším a především dobrá nálada a spokojenost účastníků i fanoušků této záliby. Šestý ročník se opět uskutečnil poslední sobotu v květnu za chladného počasí, které je pro letošní rok již typickým jevem.

Start a cíl celé akce je v obci Studenec, odkud se účastníci vydali přes několik přilehlých vesniček do Jilemnice, kde byl připraven oběd. Pak již veterány čekalo stoupání až do horského střediska Vítkovice, čímž se účastníci dostali až do výšky pomalu 800 metrů nad mořem.  V následném klesání na veterány čekala obec Poniklá, kde byla naplánovaná zastávka s kulturním programem.  

Perličkové ozdoby

Postupem času se centrem výroby foukaných perlí a perlových ozdob stala malá obec Poniklá v Krkonoších. Významnou perlařskou rodinou v Poniklé byla rodina Hornů. Nás čekala prohlídka u firmy Rautis, která navázala na více než stoletou tradici a vyrábí perličkové ozdoby dodnes. Ty ozdobí vánoční stromečky nejen u nás, ale i v Německu, Rusku a dokonce i za oceánem v Americe.

Muzeum krkonošských řemesel

Druhým návštěvním místem v obci Poniklé bylo soukromé muzeum manželů Pičmanových, nacházející se v roubené stodole.  Předměty vystavené v muzeu pocházejí převážně z Poniklé a okolí. V současné  době se v expozici nachází přibližně 700 exponátů a naleznete zde zpracování obilí a slámy, drátování, ševcovnu, zpracování lnu, staré hračky, kočárky nebo dobově vybavenou světničku.

Z Poniklé již následovala pohodová zpáteční cesta do Studence, kde se v kapkách deště předávaly pamětní listy za projetí trasy dlouhé 84 km a další ocenění (např. cena elegance, dobový oděv, atd).

Na startu se objevilo i početné zastoupení vozů s okřídleným šípem ve znaku. Nejstarší si na chladiči ještě nesl nápis Laurin & Klement a naopak mezi mladší škodovky patřil i zástupce SKODAHOME.cz ŠKODA 1000 MBG z roku 1967.  Závěrem musíme pochválit pořadatele za výborně zvládnuté setkání veteránů se zajímavou prohlídkou výroby perlových ozdob a muzea krkonošských řemesel, které dalo zavzpomínat na doby minulé.

Fotogalerie 6.ročník Studenecké míle