ŠKODA se prostřednictvím dvou legendárních automobilů účastní závodu Paul-Pietsch-Classic 2013. Na startu ve Schwarzwaldu bude stát automobil Laurin & Klement 300 z roku 1923 a elegantní kabriolet ŠKODA Felicia z roku 1961. Druhý ročník tohoto veterán

Alpenrallye v Kitzbühel

To, že ŠKODA posílá pouhý týden po účasti na Alpenrallye v Kitzbühelu hned dva legendární oldtimery na Paul-Pietsch-Classic, je další třešničkou na dortu v letošní závodní sezóně historických vozů. „Vozy L&K 300 a Škoda Felicia jsou dva skvostné exempláře z našeho muzea, které mimořádným způsobem dokládají rozmanitou historii společnosti ŠKODA,“ říká Eva Ticová, vedoucí restaurátorské dílny ŠKODA Muzea.

L&K 300 z roku 1923

Automobil L&K 300 z roku 1923 je pro znalce v oboru pojmem. Svou přítomností pravidelně ohromuje diváky i účastníky závodů historických vozů. Výrazný okrový lak, vysoko posazená otevřená karoserie a v neposlední řadě podmanivý zvuk automobilu zrychlují fanouškům veteránů tep. Pod kapotou vozu L&K 300, interně nazývaného ‚Mákina’, pracuje kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 4,7 litru (4713 cm³) a výkonu 50 koní, o jehož přenos na zadní kola se stará čtyřstupňová manuální převodovka. Automobil L&K 300 dosahuje maximální rychlosti přibližně 100 km/h, běžná cestovní rychlost činí 60 km/h.

ŠKODA Felicia z roku 1961

Také ŠKODA Felicia z roku 1961 je na renomovaných závodech historických automobilů vítaným hostem. Elegantní tyrkysově zelený kabriolet přitahuje zraky diváků a okamžitě navozuje atmosféru 60. let 20. století. O pohon dvoumístného vozu se stará čtyřválcový motor o objemu 1089 cm³ a výkonu 50 koní. Točivý moment dosahující 74,5 Nm je přenášen na zadní kola prostřednictvím čtyřstupňové převodovky. Nejvyšší rychlost činí 130 km/h.

Paul-Pietsch-Classic

Letošní Paul-Pietsch-Classic je v pořadí druhým ročníkem akce pořádané na počet nakladatele a automobilového závodníka Paula Pietsche, který zemřel v roce 2012 ve věku více než 100 let. Cesta povede dva dny malebnými horskými úseky a vyhlídkovými panoramaty Schwarzwaldu, celkem vozy musí urazit přibližně 400 kilometrů. Závodu se mohou zúčastnit automobily vyrobené do roku 1993. Počet účastníků je omezen na 102 a odpovídá věku, kterého by se Paul Pietsch dožil v roce 2013.

Paul Pietsch, po němž nese rally své jméno, se narodil ve Freiburgu im Breisgau v pohoří Schwarzwald. Ve 30. letech 20. století a v poválečné době byl mezinárodně uznávaným automobilovým závodníkem. Již v roce 1946 byl spoluzakladatelem časopisu ‚Das Auto‘, ze kterého později vzešel renomovaný časopis ‚auto motor und sport‘ a nakladatelství ‚Motor Presse Stuttgart‘.