Může výfuk ovlivnit výkon a spotřebu vozu? Může! A dokonce natolik, že se tomu při nedávném unikátním srovnávacím testu divili i redaktoři časopisu Svět motorů. A protože je trh zaplaven kvalitativně i cenově rozdílnými náhradními díly, dobře zvažte, zda

ŠKODA Originální díly

Je zbytečné chodit okolo horké kaše – výfuk pro model ŠKODA Fabia II 1.4 16V z nabídky ŠKODA Originálních dílů se v testu časopisu Svět motorů stal v konkurenci devíti dalších výfuků absolutním vítězem ve všech sledovaných parametrech. Výslednou známku „za jedna“ si tento díl ŠKODA zasloužil díky nezměněným vlastnostem v oblasti výkonu, spotřeby a hlučnosti. Martin Vaculík, redaktor a technický poradce týdeníku Svět motorů, se tak mohl společně se svými čtenáři na vlastní oči přesvědčit o tom, že ŠKODA Originální díly jsou naprosto shodné s díly používanými při montáži nových vozů, a procházejí tedy stejnými testy a inovacemi.

Výfuk z řady ŠKODA Economy

Jedničku v testu, při kterém se dokonce jednotlivé výfuky i rozřezávaly, už nikdo jiný nezískal. Výfuk z řady ŠKODA Economy a český produkt Tyll obdržely kvůli mírně zhoršené odolnosti vůči korozi hodnocení 1−. Zcela naopak propadl slovinský výfuk Vector (známka 5+) a polský Starline z Auto Kelly (známka 4+). Tyto díly jsou sice levné v porovnání s původním originálním výfukem modelu Fabia, ale trpěly zvýšenou hlučností. Bohužel také i zvýšenou spotřebou paliva, motor navíc po jejich instalaci vykazoval při testu na válcové zkušebně nižší výkon a v případě tlumiče výfuku značky Vector i nižší točivý moment! Kompletní výsledky testu, včetně zajímavé reportáže z jeho průběhu, naleznete v magazínu Svět motorů – speciál Ojetiny č. 2/2013.

Šeková knížka plná slev

Nezávislý test výfuků znovu potvrdil již mnohokrát ověřenou zkušenost, že cena by neměla být jediným hlediskem při výběru jakéhokoliv náhradního dílu. ŠKODA Originální výfuk stojí sice 4 332 Kč (Starline je za 1 064 Kč), nicméně ŠKODA AUTO si je jeho kvalitami natolik jistá, že zákonnou dvouletou záruku rozšířila na 4 roky! Majitelé vozů starších 4 let mohou využít speciální cenový program nazvaný Šeková knížka plná slev, která nabízí 20% slevu na ŠKODA Originální díly i práci při výměně zadního dílů výfuku. Navíc pro modely starší 5 let nabízí ŠKODA AUTO cenově výhodnější výfuk z řady Economy (1 904 Kč), jehož vysoká kvalita byla testem rovněž potvrzena. „Svým dílům věříme, protože při jejich výrobě jsou používané ty nejlepší možné technologie a materiály, mají pevnou konstrukci a přesně lícují s ostatními částmi vozu, takže jejich montáž je snadná a rychlá,“ vysvětluje Karel Starý ze společnosti ŠKODA AUTO ČR, který má na starosti poprodejní služby na českém trhu. ŠKODA Originální tlumiče výfuků jsou vyrobeny z vysoce kvalitní korozivzdorné oceli, takže mnohem déle odolávají působení agresivních solí při zimním provozu. Naopak většina neoriginálních výfuků je vyrobena z obyčejného plechu a jedinou jejich ochranou proti korozi je tenký hliníkový povlak, který se časem vlivem vysokých teplot odpaří.

ŠKODA Originálníc výfuk

Rez ovšem nepůsobí jenom zvenčí. Kvůli katalyzátorům se v útrobách tlumiče výfuků při jízdě tvoří agresivní kondenzát, který jej rozežírá zevnitř. Výhodou konstrukce ŠKODA Originálních výfuků je vedle odolného materiálu i provedení odsávání kondenzátu ze dna výfuku výstupní trubkou. Zkušenosti z praxe potvrzují, že výfuky z obyčejného plechu mají v porovnání s těmi nerezovými čtvrtinovou životnost. Nepříjemnosti s děravým nebo utrženým výfukem na cestách kdesi daleko od domova penězi ohodnotit nejdou. Zvýšené náklady na servis ale ano, takže i bez složitého počítání je jasné, že investice do dražšího a kvalitnějšího dílu se vyplatí.