Startovní výstřel pro nejrychlejší model Octavia všech dob na domácím trhu je naplánován na 12. července 2013. V tento den začíná v České republice prodej nové generace modelu ŠKODA Octavia RS, jen jeden den po světové premiéře na Festivalu rychlosti v Go

ŠKODA Octavia RS

„Nová Octavia RS je sportovní třída sama pro sebe,“ říká Petr Pečenka, šéf prodejní organizace ŠKODA AUTO pro Českou republiku. „Náš nejmladší model umí nabídnout sportovní výkony i příznivou spotřebu, emoce i rozum. Ještě nikdy nebyla Octavia RS tak rychlá a dynamická a současně tak prostorná, praktická, bezpečná a komfortní jako tato, již třetí generace sportovně laděného kompaktního modelu. Nová Octavia RS, stejně tak jako Octavia Combi RS, stanovuje měřítka ve své kategorii a přiváží sportovní geny značky na běžné silnice. Perfektní auto pro všední den i volný čas, které spojuje špičkový výkon, novou techniku a nízkou spotřebu s vysokou užitnou hodnotou. Nová Octavia RS naše zákazníky nadchne,“ dodává Pečenka.

Již ve standardní verzi přesvědčí nová Octavia RS rozsáhlou výbavou, která zahrnuje mimo jiné i bixenonové světlomety s diodovými světly pro denní svícení, zadní světla s LED prvky, infotainment rádio Swing, vyhřívaná přední sedadla, automatickou dvouzónovou klimatizaci, elektrické ovládání oken, tempomat a pro verzi Octavia Combi RS také elektricky ovládané páté dveře.

Maximální rychlosti 248 km/h

Nová Octavia RS zrychluje z 0 na 100 km/h za 6,8 s a dosahuje maximální rychlosti 248 km/h. Mimo těchto hodnot nabízí nový model také všechny vynikající vlastnosti nové generace modelu ŠKODA Octavia: maximální funkčnost, dostatek prostoru, řadu Simply Clever řešení, špičkovou bezpečnost, nejmodernější asistenční systémy pro zvýšení bezpečnosti a komfortu a vynikající poměr ceny a výkonu. Stylový je nový, ostrý design a sportovní černý interiér.

Pod kapotou vozu Octavia RS pracuje volitelně buď dvoulitrový zážehový motor o výkonu 162 kW, nebo dvoulitrový vznětový motor o výkonu 135 kW. Nové motory podávají ve srovnání s modelem Octavia RS druhé generace vyšší výkon při současném snížení spotřeby až o 19 procent. Ceny začínají na 619.900 Kč za vůz Octavia RS s motorem 2,0 TSI/162 kW a manuální převodovkou. ŠKODA Octavia Combi RS s touto motorizací je k mání od 654.900 Kč. Verze se vznětovým motorem mají ceny vždy o 10.000 Kč vyšší než benzinové verze. Na přání je za příplatek 50 000 Kč v nabídce také šestistupňová dvouspojková převodovka DSG.

Pasivní bezpečnostní prvky

K dispozici jsou všechny komfortní a bezpečností asistenční systémy, které měly svou premiéru už v novém modelu Octavia: Mezi volitelné bezpečnostní systémy patří Front Assistant s funkcí automatického nouzového brzdění, Lane Assistant pro udržování vozu v jízdním pruhu, multikolizní brzda s automatickým brzděním v případě nehody, Crew Protect Assistant pro zvýšení bezpečnosti posádky v situacích, hrozících nehodou a Driver Activity Assistant (rozpoznání únavy řidiče). V případě nehody nejlepší možnou bezpečnost řidiče a posádky zajistí rozsáhlá sada pasivních bezpečnostních prvků, mimo jiné až devět airbagů.

Také pokud jde o komfort, nezůstanou téměř žádná přání nesplněná: Nová ŠKODA Octavia RS může být vybavena adaptivním tempomatem ACA, který dodržuje odstup od vozu jedoucího vpředu. Nový Intelligent Light Assistant umožňuje automatické přepínání mezi potkávacími a dálkovými světlomety. Automatic Parking Assistant podporuje řidiče při parkování a vyjíždění z parkovacího místa. Rozpoznávání dopravních značek v paketu Traveller Assistant informuje řidiče tím, že zobrazuje dopravní značky na displeji v přístrojovém štítu.

19palcová kola Xtrem v černé barvě

Atraktivní je také nabídka kol z lehkých slitin o rozměrech 17, 18 a 19 palců, navržená a vyvinutá speciálně pro model Octavia RS: Kola přesvědčí svým výrazným vzhledem, optickou lehkostí, ostrými hranami a precizním provedením až do posledního detailu. V sériovém provedení jezdí nová Octavia RS na stříbrných 17palcových kolech z lehkých slitin Dorado, s pneumatikami o rozměru 225/45. Volitelně jsou k dispozici také dvě varianty 18palcových kol z lehkých slitin v designu Gemini a Pictoris – v obou případech s pneumatikami o rozměru 225/40. Typ Gemini je k dispozici ve dvou barvách: stříbrné a antracitové. Pro ty, kdo ocení extrémně sportovní kola, nabízí ŠKODA Originální příslušenství 19palcová kola Xtrem v černé barvě.

K dispozici je také řada dalších atraktivních prvků výbavy. Volba jízdního profilu Performance Mode Selection za cenu 4 200 Kč umožní řidiči cíleně volit jednotlivá nastavení vozu. Jeho součástí je také tzv. Performance Sound Generator, který umožňuje řidiči zvolit si zvuk motoru. Specialitou modelu RS je designový paket s černými designovými prvky na masce chladiče a na krytech vnějších zpětných zrcátek.

Pro novou generaci vozu Octavia RS je k dispozici devět odstínů laku: bílá Candy, červená Corrida za příplatek 4.000 Kč, šedá Steel a žlutá Sprint za příplatek 8.700 Kč a metalické odstíny černá Magic s perleťovým efektem, modrá Race, stříbrná Brilliant, šedá Platin (od září 2013 tuto barvu nahradí červená Rio) a zelená Rallye. Všechny metalické odstíny jsou k dispozici za příplatek 13.200 Kč.

Představení a oficiální zahájení prodeje nové generace modelu ŠKODA Octavia RS na českém trhu proběhne v rámci jubilejního 40. ročníku Rally Bohemia v Mladé Boleslavi.