Městská část Prahy 5 pořádá při příležitosti Mistrova životního jubilea výstavu prací „Automobily“ v Galerii Portheimka (Štefánikova 12, Praha 5) od 3. Do 27. Září tohoto roku, denně od 10 do 18 hodin, mimo pondělí.

Mistr Václav ZAPADLÍK

Výstava má za cíl nastínit umělecký profil a všestrannost Mistra Václava Zapadlíka, jenž je, bez jakékoli nadsázky dodnes pokládán za největšího mistra v kresbě a malbě historických automobilů. Paradoxně je známější v zahraničí, zejména v USA, než ve své vlasti. Ke své slávě došel skrze klikatou cestu. Prošel si obdobím hudebním, malířským i neuměleckým.

Znalec karoserií

Mistrovy výtvarné práce mají celou řadu podob – od jednoduchých pérovek, přes lavírované tuše až po akvarely a olejomalby. Pohled na jeho obrazy je natolik vzrušujícím zážitkem, že si nikterak nezadá s pozorováním reálného objektu. Dokáže vyvolat v divákovi emoce a zprostředkovat mu atmosféru dané situace zachycené na obraze. Nejeden automobilový odborník je překvapen jeho podrobnými znalostmi historie, což je další z předpokladů jeho úspěchu a uznání. Jako vynikající znalec karoserií a jejich konstrukcí spojuje tvořivou inteligenci s umem a s vlastními bohatými praktickými zkušenostmi. Má talent i skromnost a jakákoli umělecká povrchnost je mu cizí.

Veteránský ráj

Obrazy Václava Zapadlíka  se už vícekrát staly inspirací pro sběratele a modeláře historických vozidel u nás i v zahraničí. Z jeho kreseb je cítit vzrušení, obdiv a úctu k staré technice. Dokáže přiblížit vytoužený  veteránský ráj v plné kráse. Málokterý výtvarník dokáže zachytit ve svém díle tvář tohoto světa tak věrohodně, a přitom tak svébytně s elegancí a šarmem, jak by nedokázal zachytit žádný fotoaparát. V poslední době je Mistr i uznávaným tvůrcem poštovních známek.

Fotogalerie VÁCLAV ZAPADLÍK „Automobily“

Mistr Václav Zapadlík je nepochybně nejuznávanějším současným výtvarníkem s motoristickou tématikou a to nejen v našich zemích, ale i ve světovém měřítku.

Galerii Portheimka

Pro všechny, kdo Mistra Zapadlíka znají, i pro ty, kteří ho teprve poznají, bude tato výstava opravdovým  zážitkem. Výstavu prací „Automobily“ naleznete v Galerii Portheimka (Štefánikova 12, Praha 5) od 3. Do 27. Září tohoto roku, denně od 10 do 18 hodin, mimo pondělí.