V Mladé Boleslavi, rodišti většiny vozů s okřídleným šípem ve znaku se letos jela již 11. Svatováclavská jízda. Již od časných hodin se do města škodovek sjížděla celá řada veteránů.

Svatý Václav – historie

Nejprve si připomeneme trochu České historie. Svatý Václav se narodil v r. 907 jako syn českého knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry. Jako kníže po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem dokázal zachovat suverenitu českého státu a založil chrám sv. Víta, hlavní kostel knížectví. Byl zavražděn ve (Staré) Boleslavi v sídle svého bratra Boleslava, který díky tomu převzal vládu. Po smrti začal být Václav uctíván jako svatý pro svou zbožnost a posmrtné zázraky. Později se stal symbolem českého státu, např. v Kodexu vyšehradském, na mincích nebo na Myslbekově pomníku.

Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi

I sama automobilka Škoda využila této akce a před zimní přestávkou ještě jednou představila významné klasické vozy ze 118tileté historie automobilky. Na startu diváci mohli spatřit dvojmístný sportovní vůz Laurin & Klement 300 z roku 1923, stejně jako čistokrevný roadster ŠKODA 1101, známější jako Tudor, kabriolet ŠKODA Felicia a vůz 1100 MBX. Všechny čtyři modely reprezentují mimořádné epochy historie výroby vozů v českém hlavním závodě mladoboleslavské značky.

Hoří, má panenko …

Na startu bylo i několik vozů příznivců SKODAHOME.cz. Asi o největší rozruch se postaralo „Olinovo“ eMBéGéčko. Jen co začal program majoretek, ozval se pořadatel a žádal řidiče a hasiče, že hoří červené embéčko!!! Po příchodu k vozu byl již jen cítit smrad spálených kabelů. Na vině byl brzdový spínač, do kterého jde stálý proud.

Brzdí, nebrzdí, brzdí …

Historické motocykly a automobily absolvovaly dva okruhy po Mladé Boleslavi, které Olinův litřík odjel takřka bez brzd. Všichni veteráni zakončily svoji jízdu na městském stadionu, kde jme vůz ŠKODA 1000 MBG z roku 1967 opět uvedli do provozuschopného stavu. Stačilo vyměnit brzdový spínač a jednu pojistku. Cestou veterány obdivovaly stovky lidí a další přišli do prostor městského stadionu, kde zblízka obdivovali již zaparkované historické stroje.

Velká fotogalerie 11. Svatováclavská jízda