Po skvělé stíhací jízdě vybojovali Esapekka Lappi a Janne Ferm pro značku ŠKODA na 55. ročníku Rally Sanremo druhé místo. Finské duo ukázalo druhý den italské klasiky výborný výkon a posunulo se o čtyři příčky nahoru. Čerstvý mistr Evropy Jan Kopecký dáva

55. ročník Rally Sanremo

Finský rallyový talent a pilot továrního týmu ŠKODA Motorsport Esapekka Lappi a jeho spolujezdec Janne Ferm byli po prvním dni 55. ročníku Rally Sanremo na šesté pozici. Při svém premiérovém startu na této soutěži jeli oba Finové na jistotu – svůj vůz ŠKODA Fabia Super 2000 dovezli i po dvou nočních zkouškách první etapy bezpečně do cíle. Soutěž sleduje jako divák osobně i novopečený mistr Evropy Jan Kopecký.

ŠKODA Fabia S2000

Lappi zajížděl dobré časy již na Barum Rally ve Zlíně, přesto svou letošní ERC premiéru nedokončil. Vítěz loňského finského šampionátu už přitom svůj talent několikrát potvrdil. Loni zvítězil na na polské rally, v tomto roce v Portugalsku v rámci WRC-2 a v asijsko-pacifickém šampionátu stanul již dvakrát na nejvyšším stupínku.

ŠKODA Motorspor

V Sanremu se mohl Lappi spoléhat také na rady týmového kolegy Kopeckého, který se šesti letošními triumfy v ERC zvítězil v celkovém hodnocení a soutěž sledoval tentokrát z divácké perspektivy. Kopecký, Lappi a italský šampion Umberto Scandola, který figuruje po prvním dni na třetím místě, tvoří v servisním parku perfektní rodinu ŠKODA.

Esapekka Lappi

„Byla to skutečně těžká rally. Je to sen, startovat zde poprvé a hned být na pódiu,“ říká přešťastný Lappi a dodává: „Nasbírali jsme zde plno asfaltových zkušeností.“ Nejlepším časem v desáté, poslední rychlostní zkoušce, poskočilo finské duo ještě z průběžného čtvrtého místa až na pódium. Pro talentovaného pilota byl start na technických tratích v horách kolem středozemního moře absolutní novinkou, rovněž na asfaltu přitom teprve sbírá zkušenosti.

Velkou pomocí byl na legendární Rally Sanremo týmový kolega Jan Kopecký, který s šesti letošními triumfy v ERC ovládl celkové hodnocení a soutěž tentokrát sledoval v pozici diváka. „Jan mi dal opravdu pár dobrých tipů,“ pochvaloval si Lappi. Fakt, že poháry předával Lappimu s Fermem na konci soutěže Kopecký s Dreslerem, byl pro finskou posádku vskutku speciálním momentem.

Výsledkem v Sanremu potvrdil loňský finský šampión opět svůj talent. V loňském roce zvítězil při svém premiérovém startu v továrních barvách na soutěži v Polsku a v tomto roce v rámci WRC-2 v Portugalsku. Také v asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) bral letos Lappi již dvě vítězství. V Číně pojede 2. – 3. listopadu o titul pro značku ŠKODA: „Cíl je společně s týmovým kolegou Gauravem Gillem jasný – vítězství v hodnocení značek.“