ŠKODA AUTO vyrobila ve svém hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi jedenáct milionů vozů. V Mladé Boleslavi v současné době z linek sjíždí šest modelů značky ŠKODA: Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid a Rapid Spaceback. V rámci největší m

ŠKODA AUTO

„Mladá Boleslav je srdcem celosvětové výrobní sítě značky ŠKODA,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za výrobu Michael Oeljeklaus. „Jedenáct milionů vyrobených vozů dokazuje sílu a význam tohoto závodu pro podnik. Více než 50 procent všech vyrobených vozů značky ŠKODA sjelo z linek v Mladé Boleslavi, z toho jeden milion v posledních dvou letech. V tomto závodě a v tomto městě bije srdce značky ŠKODA. Celý tým je na 11 milionový rekord velice hrdý. V následujících letech bude ŠKODA díky největší modelové ofenzívě v historii společnosti dále růst. A důležitým pilířem je náš hlavní výrobní závod,“ dodává Oeljeklaus.

Závod v Mladé Boleslavi je z pohledu výroby hlavním pilířem modelové ofenzívy, kterou česká automobilka zahájila zhruba před třemi lety. Zhruba 10 000 zaměstnanců zde vedle aktuální verze modelu ŠKODA Fabia vyrábí i novou generaci modelu ŠKODA Octavia i nové modely ŠKODA Rapid a ŠKODA Rapid Spaceback. Pro výrobu nových modelů iniciovala ŠKODA AUTO jeden z nejrozsáhlejších projektů modernizace a rozšíření závodu. Jádrem investic bylo rozšíření kapacity montážní linky I z 800 na 1 200 vozů denně. Navíc byla instalována také nová svařovna a plně automatické lakování vnitřních částí karoserií. ŠKODA AUTO navíc vybudovala i novou, mimořádně ekologickou lisovací linku.

Investice se vyplácí: Nové modely vyráběné v Mladé Boleslavi se skvěle prodávají, nová ŠKODA Octavia je trefou do černého, na trzích západní a střední Evropy bylo jen v prvních dvou měsících roku 2014 dosaženo zhruba třetinového nárůstu. Nová ŠKODA Octavia je v nabídce ve verzích Octavia, Octavia Combi, Octavia Combi 4×4 a také jako sportovně laděná Octavia RS. V roce 2014 bude následovat nová ŠKODA Octavia Scout a nová ŠKODA Octavia G-TEC s pohonem na zemní plyn. Nová ŠKODA Rapid je po necelých dvou letech na trhu již třetím nejsilnějším modelem značky ŠKODA. V roce 2013 zvýšila ŠKODA dodávky modelu Rapid ve srovnání s předchozím rokem na více než čtyřnásobek. ŠKODA Rapid Spaceback, která z linky sjíždí od poloviny roku 2013, je prvním kompaktním hatchbackem značky.

Mladoboleslavský závod na ulici Václava Klementa je ztělesněním značky ŠKODA jako takové a je počátkem 118leté úspěšné historie automobilky. V bezprostřední blízkosti dnešních výrobních hal zahájili v roce 1895 oba průkopníci, pánové Václav Laurin a Václav Klement, nejprve výrobu jízdních kol, poté motocyklů a od roku 1905 pak konečně i výrobu automobilů.

Kromě hlavního výrobního závodu provozuje ŠKODA AUTO v České republice dva další výrobní závody: Kvasiny a Vrchlabí. V Kvasinách z linky sjíždí modely ŠKODA Yeti, ŠKODA Superb a ŠKODA Roomster. Závod ve Vrchlabí v současné době vyrábí dvouspojkové převodovky DQ200 pro koncern Volkswagen. Pro výrobu převodovek DSG investovala česká automobilka společně s koncernem Volkswagen zhruba 170 milionů eur.

Vedle domácí produkce sází ŠKODA v rámci mezinárodní růstové strategie stále více na lokální kapacity na nejdůležitějších růstových trzích, především v Číně a v Rusku. V Číně byl dosud v závodech An-tching, I-čeng a Ning-po vyroben více než milion vozů značky ŠKODA pro čínský trh. Koncem prvního pololetí roku 2014 se rozběhne výroba nové generace modelu ŠKODA Octavia pro čínský trh. V Rusku se vozy značky ŠKODA vyrábí v závodech Nižní Novgorod a Kaluga. V Kaluze byla před několika týdny zahájena montáž modelu ŠKODA Rapid pro ruský trh.

V rámci Růstové strategie, zahájené před třemi lety, chce ŠKODA v příštích letech zvýšit své celosvětové prodeje nejméně na 1,5 milionu vozů ročně. V roce 2013 dodala značka ŠKODA svým zákazníkům na celém světě 920 800 vozů. Byl to druhý nejlepší roční prodejní výsledek v historii podniku. S osmi novými nebo přepracovanými modely navíc automobilka představila více vozů než kdykoli předtím. V roce 2014 značka pokračuje v růstu. Do konce února se prodeje v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 10,6 procent.

Vybrané milníky ve výrobě společnosti ŠKODA AUTO:
– 19. březen 2014: 11 milionů vozů značky ŠKODA v závodě Mladá Boleslav
– 26. srpen 2013: 4 miliony vozů ŠKODA Octavia
– 9. červenec 2013: 1 milion vozů značky ŠKODA v Číně od roku 2007
– 5. únor 2013: 15 milionů vozů značky ŠKODA od roku 1905
– 30. leden 2012: 14 milionů vozů značky ŠKODA od roku 1905
– 12. říjen 2011: 10 milionů vozů značky ŠKODA v závodě Mladá Boleslav
– 8. duben 2009: 12 milionů vozů značky ŠKODA od roku 1905
– 13. červenec 2006: 10 milionů vozů značky ŠKODA od roku 1905
– 1991: 5 milionů vozů značky ŠKODA od roku 1905